Här är CG kung i baren

Publicerad:
Uppdaterad:

... men drottning Silvia får inte vara med

1 av 4 | Foto: Per-Olof Sännås
Erik Lallerstedt och Elisabeth Tarras-Wahlberg hänger en del på ”Noppes”.

Prinsessorna kallar honom för pappa.

Journalister tilltalar honom kungen.

Men vännerna säger CG.

Han klipper band i Borås, vinkar till dagisbarn från balkongen på Drottningholms slott och skakar hand med statschefer i Asien. Det är i sådana sammanhang, bevakade av en klunga fotografer, vi är vana att se Carl XVI Gustaf.

Men när kungen träffar sina vänner sker det bakom stängda dörrar.

Inte ens drottning Silvia får vara med.

Ett favoritställe är klubben Noppe i Stockholm. Den drivs av Carl Adam ”Noppe” Lewenhaupt, som är mångårig vän med kungen sedan skoltiden i Sigtuna.

Eftersom kombinationen äldre rika herrar och unga vackra kvinnor är vanlig har stället fått det föga smickrande smeknamnet ”Den adliga köttmarknaden”.

”Members only”

Den som är nyfiken på om klubben Noppe lever upp till namnet kan inte bara gå dit för att undersöka saken. Stället är inte öppet för vem som helst.

På dörren sitter skylten ”Members only” och den principen gäller – om du inte har en inbjudan från en medlem som anmält dig i förväg.

Lokalen är liten: 43 kvadratmeter i gatuplanet och 67 kvadratmeter i källarvåningen.

På nedervåningen finns ett rum som bara den innersta kretsen, ”Gubbtolvan”, har tillgång till. Vilka som ingår där är hemligt, men enligt vad Aftonbladet erfar handlar det bland annat om krögaren Erik Lallerstedt, H&M-chefen Stefan Persson och kungens barndomsvän Anders ”Aje” Philipson.

– Det var en gammal dröm jag hade att vara några kompisar och att man hade en lokal där man kunde sitta lite på engelskt manér och läsa en tidning på dagen, har ”Noppe” Lewenhaupt tidigare berättat för Aftonbladet.

Totalt titellöst

När journalisten Peter Jihde duade kungen i en SVT-intervju blev det rabalder, men när kungen träffar sina vänner läggs alla titlar åt sidan.

Då kallas Carl XVI Gustaf kort och gott för – CG.

Kungen är känd för att vara en kvällsmänniska och sitter gärna kvar med en whisky och pratar hela natten. Han är också rökare sedan många år, men undviker nogsamt att visa sig offentligt med en cigarett i mungipan.

När ”Gubbtolvan” umgås brukar herrarna börja med att äta lunch av det mer exklusiva slaget på stan. Sedan gör de någon form av aktivitet, som att åka båt i Stockholms skärgård, jaga eller testa snabba bilar. Sedan brukar det bli middag hemma hos någon av medlemmarna, följt av efterfest på klubben Noppe.

En av medlemmarna har tidigare sagt till Aftonbladet:

– Drottning Silvia är aldrig med vid de här träffarna, det är liksom inte det stuket på det hela.

Fler medlemmar i "Gubbtolvan"

Andreas Utterström

Publicerad: