Läkemedel testades på svårt sjuka barn

NYHETER

Föräldrarna fick ingen information

En hemlighållen rapport påstår att läkemedelsjätten Pfizer har testat ny medicin på sjuka barn - utan att informera varken barnen eller deras föräldrar.

De nigerianska barnen hade epidemisk hjärhinneinflammation och behandlades med antibiotika av Läkare utan gränser. 100 av dem var samtidigt - enligt den hittills hemliga rapporten - utsatta för ett ofrivilligt experimentet.

De ska ha använts som ovetande försökskaniner för Pfizers ännu icke godkända antibiotikapreparat - Trovan.

Nigerianska medicinska experter skrev sedan den avslöjande rapporten om testerna, som gjordes 1996. Rapporten blev klar 2000, men har hittills hållits hemlig – trots påtryckningar från barnens föräldrar och media.

"Klockrent utnyttjande"

Nu har tidningen Washington Post kommit över en kopia som där experterna slår fast att Pfizer sysslade med "klockrent utnyttjande" av de ovetande barnen och föräldrarna.

Pfizer tillbakavisar uppgifterna.

- Testerna var godkända av nigerinska myndigheter och föräldrarna var informerade, säger Gisela Lindstrand, informationsdirektör på Pfizer i Sverige, till aftonbladet.se.

Pfizer internationellt säger enligt Washington Post att försöken hade ett uteslutande filantropiskt syfte och att företaget ville vara med och bekämpa den pågående epidemin - som dödade 15 000 afrikaner.

Fem barn dog

Experterna förkastar förklaringen och menar att läkarna bara utförde testerna på sjukhuset och åkte igen - medan epidemin rasade vidare. De menar också fast att läkemedelsjätten bröt mot såväl nigeriansk lag som mot internationella etiska regler för läkemdelstester och FN:s barnkonvention.

Efter behandlingen med Provan dog fem barn, och flera fick ledinflammationer. Om det berodde på preparatet har inte gått att bevisa. I dag är Trovan ett godkänt läkemedel i USA.

Karin Henriksson