Solen kommer!

NYHETER

Experterna: Nu blir det sommarvärme

1 av 2

MALMÖ

Håll ut! Det blir bättre!

Första sommarmånaden börjar med regn och kyla, men sedan kommer värmen.

Aftonbladet kan i dag presentera SMHI:s väderprognos för hela juni.

Drygt tre veckor kvar till midsommar och nu börjar oron växa för att det blir regnställ och islandströja till snapsen i år.

- Nja, så illa ser det inte ut. Det finns tecken som tyder på att vädret stabiliseras andra halvan av juni, säger meteorolog Lars Knutsson på SMHI i Norrköping.

Höga temperaturer

Han har djupdykt i väderdata, statistik och allsköns tillgängliga uppgifter för att kunna ställa en korrekt månadsprognos.

Och tro"t den som vill. Karln lovar faktiskt temperaturer till och med över de normala för månaden.

- Från den elfte juni blir det bättre och bättre. Jag vågar inte lova några stabila högtryck, men det kan bli någon bråkdels grad varmare än normalt för den tiden på året.

Hur vädret blir den viktigaste dagen under månaden, för många kanske till och med den viktigaste under året, finns det inga garantier för.

- Midsommarafton ligger för långt borta för att vi ska kunna säga något med säkerhet. Det enda vi kan slå fast är att temperaturen är normal eller något över det normala och att väderläget är stabilare. Alltså mindre risk för regn.

Regn på studenten

Studentskivorna och skolavslutningarna får däremot firas under partytält. De första tio dagarna i juni blir det 1-2 grader under det normala i södra och mellersta Sverige och skurväder.

Norrland får mer normala temperaturer, men även där kommer det att skvätta en del.

- Det ostadiga vädret från slutet av maj fortsätter, men det blir inte lika kallt och inte lika kraftiga skurar som det har varit.

Den som vill ha en föraning om vad som förhoppningsvis kommer får passa på nu på fredag. Då lovar SMHI en högtrycksrygg över landet och riktigt behagliga temperaturer.

Väderkoll?

Läs mer:

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder