”En viktig delseger för USA”

NYHETER

Terrorexperten Magnus Ranstorp om al-Zarqawis död

Terroristledaren Abu Musab al-Zarqawi har dödats av amerikanska specialstyrkor.

- En delseger för USA, men mycket arbete återstår. Det kommer inte ett eliminera motståndsrörelsen, säger terroristexperten Magnus Ranstorp till aftonbladet.se.

Foto: Magnus Ranstorp.

Beskedet om al-Zarqawis död kom inte som en överraskning för Magnus Ranstorp.

- Nej, man har ju sagts vara nära tidigare, så det var bara en tidsfråga.

Fortfarande finns dock inga helt säkra uppgifter på att terroristledaren verkligen är just död.

- Det kan vi bara vara när han visats upp och en positiv identifiering. Men det verkar som att Iraks premiärminister också verifierat detta, säger Magnus Ranstorp som ser det som en viktig framgång för kampen mot terror.

Samtidigt kan det försvåra striden.

- Det är en mycket viktig bricka i spelet som man kunnat eliminera. Man har ju lyft fram honom som al-Qaidas ansikte i Irak. Men det kommer inte att eliminera motståndsrörelsen. Tvärtom kan det bli så att fler flockas, i och med att han nu blir en martyr.

Taktisk mästare

Ranstorp beskriver bin Ladins högra hand som en taktisk mästare. Framförallt när det gällde sprängmedel, attackerna mot amerikanska styrkor, att kidnappa och halshugga västerlänningar och se till att omvärlden fick veta.

- Som galjonsfigur är det mycket för USA att man tagit bort honom. Men de som stod honom närmast kommer nu att gå under jorden ytterligare, eftersom man inte vet vilka uppgifter amerikanerna kommit över. Det blir alltid en ”push and pull-effekt” när sådant här händer.

– Det kan komma att bli vedergällningar mot USA i Irak.

Läs mer:

Tidigare:

Patrik Andersson