Nyheter

Här slår polis till mot nätspriten

NYHETER

Beslagtog fem flak öl - nu väntar EU-domen

Nu tar polisen nätspriten.

I fredags beslagtogs flera flak öl i Umeå - trots att rättsläget fortfarande är oklart.

-Polisen tyckte själva att det var knivigt, säger Jan Axelsson som gjorde polisanmälan.

polisen tvekade - och slog till TV4 Västerbotten ville testa polisens inställning till sprit beställd på internet. I början visste inte polisen själva vad de skulle göra. Men till slut slog de till.
polisen tvekade - och slog till TV4 Västerbotten ville testa polisens inställning till sprit beställd på internet. I början visste inte polisen själva vad de skulle göra. Men till slut slog de till.

Till Bussgods i Umeå kommer tonvis med alkohol som svenskar köpt via nätet. Hittills har polisen låtit verksamheten pågå, men i fredags valde man att slå till sedan en anonym anmälan gjorts om att det stod öl på terminalen.

Då hade redan tusentals liter hunnit köras ut till törstiga midsommarfirare, men polisen beslagtog de fem, sex flak öl som fanns kvar.

Bakom anmälan stod TV4 Västerbotten som ville testa polisens inställning till nätsprit.

"Polisen tyckte det var svårt"

-Det har inte skett något tillslag på den här typen av ärenden i Västerbotten så vi ville pröva hur polisen såg på det här, säger Jan Axelsson, redaktör på TV4 Västerbotten.

Tullverkets expert på alkoholfrågor, Ingrid Jerlebrink, säger till Västerbottens-Kuriren att man enligt svensk lag måste ta spriten över gränsen själv för att det ska vara lagligt. Hon tror att en hovrättsdom tidigare i år, som tvingade tullen att lämna tillbaka beslagtagen sprit har lett till missförstånd.

-Kanske många fick för sig att det hela var lagligt då, säger hon till tidningen.

Men än så länge vet man inte om det svenska förbudet mot alkoholimport strider mot EU:s regler. Ett sådant beslut väntas först nästa år.

-Polisen tyckte själva att det var knivigt och fick ringa till jourhavande åklagare. De visste inte själva om de skulle beslagta det eller inte, säger Jan Axelsson.

EG-domstolen kan tvinga Sverige att tillåta privatimport av alkohol

Eva Buskas

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter