Nyheter

Snuskiga flaskor kräver PET-noga koll

NYHETER

Har du blandat grogg i flaskan? Då ska den slängas och inte pantas

Sköljmedel, lakritsshots, mjölk, bensin och hembränt.

Det är exempel på vad som folk haft i sina plastflaskor innan de lämnats till pantmaskinen – och som förstört flaskan för återanvändning.

– Jag köper inte refill längre, säger forskaren Helene Widén som har sniffat sig igenom drygt 200 av de äckligaste flaskorna.

För Institutet för Livsmedel och bioteknik (Sik) i Göteborg har hon undersökt vad folk använder sina gamla läsk- och vattenflaskor till, och kan nu konstatera:

– Har man haft något annat än originalinnehållet i flaskan, så ska den kastas och inte pantas, för då kan den inte användas igen.

Flaskor som lämnas till pantning tvättas mycket noga innan de skickas till återfyllning. Men i en del fall hjälps det inte att flaskorna tvättas. Vissa vätskor innehåller sådana lukt- och smakämnen som sätter sig i plasten, och som inte går att tvätta bort.

Maskiner

– Det finns särskilda instrument som ”luktar” på flaskorna innan de tvättas och sorterar bort dem som inte duger. Maskinerna sorterar ganska noga, men missar tyvärr en del sådant som näsan däremot har lättare att upptäcka.

I sitt forskningsprojekt har Helene Widén luktat på 204 flaskor som sorterats bort av maskinerna med syftet att se vad de har innehållit. Hon har även luktat på 31 flaskor som maskinerna missat men som konsumenter har reklamerat eftersom de luktat eller smakat konstigt.

Sköljmedel

– Det vanligaste är att man har haft sköljmedel i flaskorna. Medlet har en väldigt tydlig lukt som maskinerna missar men som näsan lätt känner igen.

Efter att ha luktat på drygt 200 snuskiga flaskor så har Helene Widén fattat ett beslut: Hon köper inte refillflaskor längre.

– De små rester av lukt- och smakämnen som kan finnas kvar efter tvätt är inte farliga, enligt de studier som gjorts. Men jag har luktat på så mycket konstiga och äckliga flaskor att jag får lite dåliga associationer, säger hon.

Vad har du hittat?

— Förutom sköljmedel så olika sorters petroleumprodukter och bensin, hembränt, lacknafta, spolarvätska, glögg och annat som folk blandar i tomma läskflaskor. Snus och mjölk har jag också hittat.

Gammal sur mjölk är förresten också en sådan sak som kan förstöra en plastflaska för evigt.

– När mjölken ruttnar bildas gaser som går in i plasten. Den lukten är lätt att upptäcka. Tyvärr.

Själv håller hon sig i framtiden till de mjukar plastflaskorna. De innehåller nämligen bara delvis återanvänt material och innebär mindre risk för lukt och smak som man inte vill ha.

Robert Triches

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter