Fyra döda i trafiken

NYHETER

Snöfall orsakade stora problem i trafiken

Foto: Snökaoset orsakade flera trafikolyckor i västra Sverige. På Norrleden vid Assar Gabrielssons väg i Göteborg fick en långtradare sladd och tryckte en personbil mot ett räcke.

Minst fyra personer omkom i trafikolyckor i samband med tisdagens snöfall och svåra halka i Västsverige.

Två män i 20-årsåldern omkom när personbilen de åkte i frontalkrockade med en lastbil på E6 vid Huds moar, söder om Tanumshede i Bohuslän. Lastbilsföraren skadades lindrigt och fördes till Uddevalla sjukhus. Olyckan hände vid 17-tiden.

En man omkom när två personbilar krockade på riksväg 45 utanför Åmål vid 18-tiden. Fem personer skadades. En av dem fick allvarliga skallskador. Enligt polisen i Åmål fick den ena bilen sladd, och gled med sidan före mot den mötande bilen.

En ung kvinna omkom i en olycka på E18 strax väster om Karlstad vid 21-tiden. Personbilen som kvinnan körde kom över på fel sida av vägen och krockade med en långtradare.

13 olyckor i Götaland

I Västra Götaland inträffade 13 olyckor med personskador, och ytterligare cirka 30 där ingen skadades, fram till 21-tiden på kvällen.

På Björlandavägen på Hisingen i Göteborg kolliderade tre bilar. En person klämdes fast och fördes senare till Sahlgrenska sjukhuset.

På länsväg 931 mellan Bergsäng och Ekshärad i norra Värmland kanade en linjebuss av vägen. Bussen stod kvar på hjulen och ingen av de cirka 20 passagerarna skadades. Föraren fördes till vårdcentralen i Ekshärad med lindriga skador. En reservbuss hämtade passagerarna inom en halvtimme.

På E18 på bron vid Slottsbrosundet i Grums inträffade inom loppet av några timmar tre likartade olyckor. Det var bilar som i det mycket hala väglaget kanade in i andra bilar. Inga personer skadades allvarligt.

Lavinfara

I Norrland är det rejält kallt. Enligt SMHI kan temperaturen under natten sjunka ner mot 30 minusgrader i de nordligaste delarna. För skidåkande sportlovslediga är ett gott råd att hålla koll på lavinläget.

I Björkliden råder just nu en fyra på lavinrisk-skalan. Det betyder att det är stor risk för laviner. Vid Riksgränsen, i Abisko och i Åreliftarna är faran uppmätt till en trea. Det innebär att risken för laviner är betydande.

– Åker man i markerade leder så är det inga problem. Men ger man sig ut i terrängen ska man skaffa sig information om vad som gäller, säger Hans Gerremo, vd för Svenska liftanläggningars organisation, till aftonbladet.se.

– När det är en fyra på lavinrisk-skalan ska man absolut inte ge sig ut i terrängen utan mycket stor kunskap.

Johanna Melén, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder