Annie Lööf vill släppa fram Stefan Löfven som statsminister

”Vänsterpartiet kommer inte ha inflytande över politiken”

Centern är beredda att släppa fram Stefan Löfven som statsminister.

Det meddelade C-ledaren Annie Lööf vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

Centerledaren Annie Lööf höll på fredagseftermiddagen en blixtinkallad pressträff, där hon började med att bekräfta att ett genombrott skett i samtalen mellan S, MP, C och L de senaste dagarna.

Hon meddelade att Centerpartiet kommer att stödja Stefan Löfven som statsminister.

CNP Live

Aftonbladet har tidigare under fredagen rapporterat att Centerpartiet, Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet kommit fram till en överenskommelse om regeringsmakten.

Överenskommelsen har slutits efter flera dagars intensiva förhandlingar. Den innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildar en regering som stöds av Centern och Liberalerna.

– Den regering vi nu är beredda att tolerera kommer behöva förtjäna Centerpartiets förtroende. Dett är ingen fribiljett till Stefan Löfven. Han får inte återgå till att föra vänsterpolitik igen, säger Annie Lööf.

Partierna inleder även ett budgetsamarbete. Partierna ska nu förankra uppgörelsen i sina respektive beslutande organ.

Lööf: ”Vi har valt att ta ansvar”

Annie Lööf inledde pressträffen med att bekräfta att Centerpartiet kommer att stödja Stefan Löfven som statsminister. Hon gick också igenom ett stort antal av de punkter i överenskommelsen.

– Vi har valt att ta ansvar, vi har valt att gå framåt och hitta en väg när andra vägrat ta ansvar. Det här gör oss inte till ett regeringsparti, det gör oss inte heller till ett passivt stödparti, säger Annie Lööf.

– Vi kommer att påverka den politiska inriktningen för regeringen.

Det har varit en förhandling, där C inte vunnit allt.

– Vi har fått acceptera att behålla flygskatten, säger Lööf och fortsätter:

– Vi har fått acceptera ett språktest för medborgarskap.

Under helgen kommer det att pågå samtal inom S, L, C och MP inför måndagen.

– Nu pågår demokratiska processer inom partierna inför att samtliga partiledare ska samtala med talmannen på måndag. Vi socialdemokrater anser att en överenskommelse mellan våra partier skulle värna demokratin och skulle ta Sverige framåt genom att genomföra nödvändiga reformer, säger Stefan Löfven i ett uttalande till TT.

Kristersson: Riktigt dåligt beslut

Moderatledaren Ulf Kristersson var märkbart upprörd när han höll en pressträff efter Annie Lööfs.

– Jag är sällan förbannad, men det här är ett riktigt dåligt beslut, säger M-ledaren.

Annie Lööf ringde Kristersson 15.03 om meddelade sitt beslut, säger Kristersson. Det är 27 minuter före pressträffen startade.

– C och L kommer budgetsamarbeta med exakt den vänsterregering som de gick till val på att byta ut, och som riksdagen har sagt nej till två gånger, säger Kristersson.

– Det är en regering som till 75 procent har sitt underlag i vänsterpartier, en sådan regering kommer inte att klara av att driva långsiktig borgerlig reformpolitik.

Flera moderater är besvikna på innehållet i uppgörelsen.

”Uppgörelsen är kliniskt ren från viktiga reformer som höjda polislöner, skärpta straff och förstärkningar av hela rättssystemet. Mot detta kommer M gå i stark opposition. Sverige har seriösa problem med gängkriminalitet som måste hanteras nu”, skriver riksdagsledamoten Tomas Tobé på Twitter.

Annie Lööf (C).
Annie Lööf (C).
Publisert:

LÄS VIDARE