Hala vägar i mildvädret

avTT

Publicerad:
Foto: Pedersen, Terje
Blöta vägar fryser då marken är kallare än luften. Arkivbild.

Se upp – förrädiskt väglag och tusentals människor på väg hem efter ledighetsfirande kan ge en svår trafikhelg.

Under lördagen är det plusgrader i större delen av landet, bara längst norrut härskar minusgraderna, berättar Lovisa Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI.

– Men det är kallt i marken, och då kan det bli halt. Det blir inte så mycket nederbörd, men vi har ett stråk från Jämtland ned över Dalarna och Gävle där det kan bli lite lokala byar av regn eller blötsnö. Om det är kallt på vägbanan och kommer ett lätt regn så fryser det på.

Halka på blöta vägar

Det kan göra att det blir riktigt, riktigt halt där blötan faller. Trafikverket har på vissa håll varningar för halka på lördagsmorgonen, till exempel i Gävletrakten och runt Enköping.

– Det är klart att det kan blir väldigt halt på vägarna när det har varit många snabba temperaturväxlingar, säger Per Aronsson på Trafikverkets presstjänst.

Ta det lugnt

Han rekommenderar de som ska resa att ta det lugnt, och se till att vara ute i god tid.

Under dagen kommer det att vara milt i hela landet, det är bara längst i norr som det är kallare.

– Vi kommer att få lite luckor i molntäcket här och var, så det finns chans att få lite januarisol. Vi väntar ingen nederbörd, förutom det här stråket från Jämtland och nedåt, men det handlar inte om några stora mängder, säger Lovisa Andersson.

Mildare under söndagen

Under söndagen kommer mildluften att nå ännu längre – det blir plusgrader även längst i norr.

– Då får vi också lite byar av snöblandat regn i fjälltrakterna, och även skurar av regn. Vinden tilltar också, framför allt i fjällen.

När helgen övergår i vardag blir det kallare igen.

– Vi har en lågtryckspassage från väst under tisdagen med snö och regn i södra Sverige, men sedan ser det ut att bli kallt, säger Lovisa Andersson.

Publicerad: