Theresa May hånas i brittisk media – efter brexitfiaskot

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Krossad”, ”värsta nederlaget någonsin”, en ”total förnedring”.

Efter röstfiaskot sågas Theresa May i brittisk media – och målas upp som ett utdött djur.

”Brexitavtalet är lika dött som en dront”, skriver The Sun på sin förstasida.

Theresa Mays förslag på ett brexitavtal slogs ner med 432 mot 202 röster i det brittiska parlamentet på tisdagskvällen. Det var det värsta nederlag en brittisk premiärminister lidit i modern tid – vilket de brittiska tidningarnas förstasidor basunerar ut under onsdagen.

”Värsta nederlaget någonsin”, skriver Metro, med en stor bild på May. ”Krossad”, skriver The Scotsman. ”En total förnedring”, skriver The Telegraph, och tidningen kallar det en ”historisk förnedring”.

På The Suns framsida har man skrivit att ”Mays brexitavtal är lika dött som en dront” och satt premiärministerns huvud på det sedan hundratals år utdöda djuret. ”Brextinct”, en blandning av brexit och engelskans extinct (”utdött”) skriver tabloiden med stora bokstäver.

1 av 14

– Jag tror att alla var chockade av hur omfattande förlusten var, säger Polly Mackenzie, chef på Storbritanniens största partiöverskridande tankesmedja Demos, i BBC.

– När du vet att parlamentet är mot dig i en omröstning med dubbelt så många röster som du, då tar du inte det till en omröstning, det är pinsamt.

The Guardian fokuserar på det stora antal Toryledamöter som röstade mot premiärministerns avtal. ”May i historisk förlust när Tories vänder sig mot henne”, skriver tidningen, som stöttar Labour, på sin förstasida.

– I normala tider så skulle en förlust med hälften så stor omfattning som denna leda till att premiärministern får lämna sin post, säger Dave Wooding, politisk redaktör på Sun on Sunday, i BBC.

– Jag tror att i dessa siffror som får så mycket uppmärksamhet så har man missat en siffra och det är 118, vilket är så många konservativa som röstade emot henne och det är också det en rekordsiffra.

Ja, May gör nog bäst i att inte plocka upp morgontidningen på onsdagen. Och premiärministern har en hel del annat att stå i. Labourledaren Jeremy Corbyn har lagt fram en misstroendeförklaring mot henne, som under onsdagen kommer att diskuteras i parlamentet.

”Kämpar för sitt liv”, skriver högervridna Daily Mail, som den senaste tiden stöttat May, på sin förstasida.

Tusentals anhängare av båda sidor hade samlats utanför parlamentet för att följa tisdagskvällens omröstning. En klar majoritet hade EU-flaggor, krävde en ny folkomröstning och sjöng att regeringen kan stoppa upp sin brexit någonstans. När det förkrossande resultatet kom jublade EU-anhängarna och kramade om varandra som fotbollsfans efter en seger.

– Jag kan inte säga att jag jublar, men jag är lättnad, säger Chris Hatcher, 56, från Wales.

1 av 5 | Foto: Frank Augstein / TT
Chris Hatcher, 56, var på plats utanför parlamentet i London.

Hans mössa matchar paraplyet i EU-flaggans mönster.

– Vi har inte dödat brexit än, men detta är ett steg närmre det. När de kommer att dra tillbaka artikel 50 (om EU-utträdet) då kommer du att höra ett jubel som heter duga. Och vi kommer att stoppa brexit. Det kan lätt bli en ny omröstning och då röstar folket för att stanna.

Om det blir en ny omröstning, nyval, utträde utan något avtal eller något annat av alternativen som kvarstår återstår att se. Daily Mirror är inte lika hoppfulla som Hatcher på sin förstasida: ”Inget avtal, inget hopp, ingen aning, inget förtroende”, skriver tabloiden med en bild på May.

Publicerad: