"Vi kör tills den sista har fått ström"

avTT

Foto: Claudio Bresciani/TT
Bjarne Bjurström från Frivilliga resursgruppen, FRG, som håller till vid Rådmansö skola dit personer som drabbats av stormen Alfrida kan komma för att få duscha och fylla på vatten.

Tusentals är fortsatt utan ström efter stormen Alfridas härjningar över landet. Värst drabbat är området kring Roslagen, där omkring 8 000 personer inte har haft rinnande vatten eller ström på flera dygn.

Drabbade som behöver hjälp hänvisas till så väl brandstationer som skolor för att kunna ta en dusch eller fylla på mobilbatteriet.

– Vi har varit här sedan 07, säger Bjarne Bjurström från Frivilliga resursgruppen (FRG) som assisterar behövande på Rådmansö skola utanför Norrtälje.

I den tomma matsalen finns plåster, hjärtstartare och kaffe. Någon vidare tillströmning av drabbade har det dock inte varit.

– De som kommit hit har redan information om vad som finns, det blir att de hämtar vatten eller laddar telefonen. Vi visar mest vart allt finns. Folk fixar det mesta själva, säger Bjarne Bjurström.

Han uppskattar att ett 15-tal personer har dykt upp under dagen.

– Än så länge är det ingen som har efterfrågat att få sova här, men möjligheten finns.

Det förväntade snövädret tror han endast marginellt kommer att påverka folks benägenhet att söka hjälp. Men han påpekar också att FRG stannar kvar så länge det behövs.

– Vi är kvar tills den sista har fått ström. Vi kör så länge folk inte tröttnar på att vi hjälper till, säger Bjarne Bjurström.