Trump attackerar Macron och Frankrike

avOskar Forsberg

President Donald Trump går till attack mot Frankrike på Twitter.

I flera inlägg kritiserar han president Macron – om vinindustrin, andra världskriget och den franska presidentens popularitetssiffror.

Emmanuel Macrons svar blev ”inga kommentarer”, men den franska armén passade på att håna Trump.

Den amerikanska presidenten Donald Trump var i helgen på besök i Frankrike där han träffade president Emmanuel Macron.

På schemat stod ett besök på militärkyrkogården i Belleau, men Trump dök aldrig upp på grund av att det regnade.

1 av 2 | Foto: Reuters
USA:s president Donald Trump besökte Frankrike i helgen och träffade Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel.

Presidentens pressekreterare Sarah Sanders förklarade att det, på grund av regnet, inte var möjligt att flyga helikopter. Man kunde inte heller köra eftersom det var för mycket trafik.

Trump twittrade även om detta under tisdagen.

Hån från franska armén

Den amerikanska presidenten fick utstå kritik för att han inte dök upp. Flera användare på Twitter publicerade bilder på före detta presidenten Barack Obama i regn och på Kanadas premiärminister Justin Trudeau i regn.

Den franska armén hånade också Trump på Twitter. Man publicerade en bild på en soldat under träning i regn med texten ”Det regnar, men det är inte så farligt” (Il y a de la pluie, mais c’est pas grave).

Macron: ”Inga kommentarer”

Under tisdagen svarade president Trump med en rad arga tweets. Han kritiserade Frankrikes presidents kommentarer om försvarspolitik och även landets skatter på amerikanskt vin samt den franska presidentens popularitetssiffror.

”Emmanuel Macron föreslår att bygga en egen armé för att försvara Europa mot USA, Kina och Ryssland. Men det var Tyskland i första och andra världskriget – Hur gick det för Frankrike? De hade börjat lära sig tyska i Paris innan USA kom. Betala för NATO eller inte!”, skrev Donald Trump i en av sina tweets.

Emmanuel Macrons kansli meddelade under tisdagen att man inte vill kommentera Trumps utspel.

”Vi kommer inte lämna några kommentarer”, uppgav man från Elyséepalatset.

ARTIKELN HANDLAR OM