Åtvidabergsrånare fortfarande på fri fot

avOskar Forsberg

Polisen i region Öst har fortfarande en stor organisation med uppgiften att spåra upp och gripa bankrånarna från Åtvidaberg.

Men ännu har ingen kunnat gripas.

– Vi jobbar i en särskild utredningsorganisation, säger John Skoog, utredare på polisen i region Öst.

Några minuter före stängning, klockan 14.57, på fredagen den 26 oktober slog de tungt beväpnade rånarna till mot Åtvidabergs sparbank.

Klädda i svart och maskerade rusade några av dem in på banken medan en annan av dem stod utanför och höll vakt, beväpnad med en automatkarbin. Efter en stund kom de andra rånarna ut från banken.

Sköt mot polisen

En av dem lade en blå kasse i bilens bagageutrymme innan de lämnade platsen i en ljus BMW.

Flykten ledde till ett industriområde där rånarna bytte bil. BMW:n stacks i brand och de beväpnade männen lämnade i en bronsfärgad Peugeot med falska registreringsskyltar.

1 av 6 | Foto: Peter Wixtröm
Polisen i ett område i närheten av Åtvidaberg under fredagkvällen.

Ett par kilometer utanför Åtvidaberg, på länsväg 691, sköt sedan rånarna mot en polispatrull.

Polisbilen träffades av minst ett skott.

Systematisk utredning

En omfattande polisinsats inleddes strax efter rånet. Med hundpatruller och en helikopter till sin hjälp finkammade polisen skogarna utanför Åtvidaberg men bankrånarna var spårlöst försvunna.

Sedan dess har polisen en särskild utredningsorganisation. Det berättar John Skoog, utredare på avdelningen för grova brott på polisen i region Öst.

– Vi utreder det här brottet på ett systematiskt sätt.

Ingen gripen

Skoog kan inte gå in på några detaljer i utredningen i nuläget.

– Jag förstår att det finns ett stort allmänintresse, men just nu kan vi inte gå ut med fler uppgifter. Bland annat för att undvika att påverka personer. Vi vill ju att personer ska berätta det de har hört och sett och inte vad de fått via massmedia, säger han.

Ingen person är i nuläget gripen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

BMW