Aftonbladet vinner pris för livesändningen om terrordådet

NYHETER

55 timmar i sträck. Så länge pågick Aftonbladet TV:s livesändning om terrordådet på Drottninggatan.

För sin livesändning vinner Aftonbladet i kategorin ”Årets ljud & bild” på mediegalan Årets Dagstidning.

– Det var en otrolig teamkänsla, där alla hjälptes åt, säger Matilda Wennerholm, programledare på Aftonbladet TV, som arbetade under dådet.

Klockan 14.53 fredagen den 7 april 2017 kommer uppgifterna om att en lastbil i mycket hög hastighet kört på Drottninggatan i Stockholm, och sedan kraschat in i Åhléns. Omedelbart startar ett redaktionellt arbete på Aftonbladet, där man sänder live från tv-studion och runt om i Stockholm 55 timmar i sträck.

På torsdagskvällen hölls mediegalan Årets Dagstidning – där Aftonbladet vann priset ”Årets ljud & bild” för sin livesändning. Branschorganisationen TU, som arrangerar galan, motiverar vinsten på följande vis:

”När en solig vårdag förvandlades till ett totalt inferno behöll redaktionen sinnesnärvaro och lugn utan att för den skull tappa mänsklighet och omtanke. Redan minuter efter första larmet startades livesändningen och därmed blev de den primära nyhetskällan för ett land i chock. Kvaliteten på rapporteringen hålls uppe genom flera arbetslag under sändningen som pågick i två dygn”.

1 av 2 | Foto: Carolina Byrmo
Gänget från Aftonbladet som tog emot pris för Årets ljud och bild.

”Otrolig teamkänsla”

Matilda Wennerholm, programledare på Aftonbladet TV, som arbetade vid tillfället, beskriver situationen som surrealistisk – men oerhört viktig:

– När jag gick på mitt pass hade man förstått att det rörde sig om ett terrordåd, och att en jakt på en terrorist hade inletts. Enda alternativet var att hålla huvudet kallt och lugnt informera om händelseförloppet, trots att fem personer hade dödats alldeles i närheten.

– Det var en otrolig teamkänsla, där alla hjälptes åt. Det hade inte gått om inte alla samarbetade, säger Matilda Wennerholm.

Aftonbladets maratonsändning var också Sveriges mest sedda nyhetssändning online under 2017, med cirka 4,9 miljoner startade strömmar.

Mellan klockan 14.59 och 23.10 den 7 april skickade Aftonbladet 25 nyhetspushar till sina läsare.

En av dem var fel:

”Larm om skottlossning vid Fridhemsplan i Stockholm, rapporterar DN.” Flashen går ut från Aftonbladets desk klockan 15.41.

Uppgifterna kom från DN, en tidning som Aftonbladet normalt anser vara en trovärdig källa. Men uppgiften var fel.

– Därefter bestämde vi oss för att enbart gå på egna uppgifter och våra upparbetade källor inom polisen. Jag är imponerad över hur redaktionen klarade av att ha is i magen och sålla i det enorma informationsflödet, säger Michael Poromaa som var nyhetschef på Aftonbladet vid tillfället.

Fler priser till Aftonbladet

Vid mediegala på torsdagskvällen vann Aftonbladet fler priser. Satsningen ”What’s on the plate – vad barnen äter” vann i kategorin ”Årets idé”. I reportaget beskriver reportern Erik Wiman och fotografen Magnus Wennman svältkatastrofen i Östafrika.

– Jag är jätteglad och det känns väldigt inspirerande att fortsätta det viktiga jobbet, sa Erik Wiman på torsdagskvällen.

Fotografen Magnus Wennman vann under torsdagen dag dessutom – för andra året i rad – förstapriset i kategorin People i prestigefyllda World Press Photo.

Terrordådet på Drottninggatan – minut för minut 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM