Comey: Trump ville att jag skulle utreda sexmöte i Moskva

avJoakim Magnå

NYHETER

Den sparkade FBI-chefen James Comey uppger i en intervju med ABC News att det är möjligt att Donald Trump träffade ”prostituerade som kissade på varandra” i Moskva 2013.

– Ärligt talat trodde jag aldrig att jag skulle säga det här, men jag vet faktiskt inte, säger han.

Amerikanska medier gör ett stort nummer av James Comeys nya bok ”A Higher Loyalty: Truth, Lies and Leadership” – som ser ut att få ett lika massivt genomslag som skandalboken ”Fire and Fury”.

I en intervju med ABC News berättar Comey om när han och Donald Trump diskuterade de obekräftade uppgifterna om att Trump köpte sex på ett hotell i Moskva i samband med Miss Universum 2013. De prostituerade kvinnorna ska ha ombetts att kissa på varandra.

Uppgifterna finns med i ett 35-sidigt dokument som den förre brittiske underrättelseagenten Christopher Steele sammanställt på uppdrag av Trump-rivalen Hillary Clintons presidentvalkampanj.

1 av 2 | Foto: Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN

Ryssarna kan ha spelat in

Donald Trump föreslog i ett samtal med James Comey den 27 januari 2017 att FBI skulle utreda den påstådda Moskva-incidenten. Detta för att bevisa att den aldrig ägt rum.

– Han (Trump) sa en sak som distraherade mig: ”Om det bara finns en procents chans att min fru tror att det är sant, är det fruktansvärt”, säger Comey till ABC-ankaret George Stephanopoulos.

Comey förklarar vidare att han då tänkte: ”Hur kan din fru tro att det ens finns en procents chans att du var med prostituerade som kissade på varandra i Moskva?”.

– Jag har mina brister som människa, men det är bokstavligen noll chans att min fru skulle tro att något sådant var sant.

Steele-dokumentet innehåller misstankar om att det påstådda mötet med prostituerade i Moskva bandades av ryssarna för att användas i utpressningssyfte mot Trump.

”Svävade utanför mig själv”

Första gången som James Comey informerade Donald Trump om materialet var någon gång innan presidentinstallationen.

Samtalet i fråga var ”väldigt konstigt”, förklarar Comey i ABC-intervjun. Han upplevde det som en närmast utomkroppslig upplevelse.

– Jag svävade utanför mig själv och tittade ner och sa: ”Här sitter du och informerar USA:s näste president om prostituerade i Moskva”.

”Det är möjligt”

Angående om han tror på anklagelserna mot Trump eller inte, säger James Comey till ABC News:

– Ärligt talat trodde jag aldrig att jag skulle säga det här, men jag vet faktiskt inte om USA:s nuvarande president var tillsammans med prostituerade som kissade på varandra i Moskva 2013.

– Det är möjligt, men jag vet inte.

Pengarna, golfen, äktenskapen – här är fem fakta om Trump 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM