Inlägg på Facebook kostade jobbet

"Han har uttalat sig negativt om företaget Volvo"

Den 28-årige Skövdebon skrev ett inlägg på Facebook.

"En dag kvar av veckan på detta dårhus", lydde det.

Efter det var han inte välkommen till jobbet.

Och 28-åringen är inte ensam. Ytterligare två medarbetare har fått gå på samma grund.

Enligt Volvo Powertrain var Skövdebon illojal, skriver Skaraborgs Allehanda.

– Anledningen till att jag skrev det här var att jag fick veta att min 50-åriga mamma plötsligt hade blivit svårt sjuk på sin bröllopsresa och låg på sjukhus, berättar han för Aftonbladet.

Avled kort därpå

Mamman som var utomlands med sin nyblivne make, drabbades plötsligt av en allvarlig sjukdom. Svårt chockad gick sonen till sin arbetsledare och berättade vad som hade hänt.

– Jag fick typ beskedet "skit i det och jobba vidare". Jag fick ingen hjälp, inget stöd, berättar han med dov röst.

I affekt skrev han då på Facebook "En dag kvar av veckan på detta dårhus".

Två av hans kompisar kommenterade inlägget och sedan svarade skövdebon att det är ”inget fel på Volvo. Är bara inte så sugen på att jobba just för stunden”.

Två dagar senare avled mamman.

Fick gå "på stört"

Skövdebon, som tidigare varit anställd på Volvo Powertrain men nu arbetade via ett bemanningsföretag, stannade hemma från jobbet i tre dagar men kom sedan tillbaka till jobbet.

Efter några timmar kallades han in till chefen. Skövdebon hade via sitt bemanningsföretag kontrakt fram till jul, men nu fick han veta att han inte längre var välkommen på jobbet.

– Jag fick gå på stört, tömma skåpet och gå hem.

Arbetslös nu

Han tycker inte att han fick någon chans att förklara sig.

Händelsen inträffade i slutet av november. Skövdebon som säger att han tidigare inte fått några klagomål från Volvo Powertrain. Han fick inte sparken därifrån, eftersom han inte var anställd av Volvo, men han är ändå arbetslös nu. Det enda jobb som bemanningsföretaget som han var anställd vid kunde erbjuda fanns nämligen på Volvo Powertrain.

– Det finns inte så många andra jobb här i Skövde, konstaterar han.

Två till

Ytterligare två personer som via bemanningsföretag har arbetat på Volvo Powertrain i Skövde har förlorat jobbet efter att ha skrivit inlägg på Facebook, skriver Göteborgs-Posten på nätet.

– Det slog ned som en bomb, vi visste inte att det handlade om tre personer, säger Lars Ask, verkstadsklubbens ordförande på Volvo Powertrain i Skövde till GP.

Enligt GP anser Lars Ask att Volvos agerande är "skrämmande" och han menar att risken finns att rädslan kan spridas även till fast anställda. Han pekar på att de som är anställda via bemanningsföretag inte har något skydd.

– Volvo kan bara ringa och säga att någon inte är önskvärd av vilken anledning som helst och kräva att andra sätts in, säger Lars Ask.

Powertrain är ett företag inom Volvokoncernen som ansvarar för utveckling och tillverkning av tunga motorer, växellådor och drivaxlar.

Vill inte kommentera

Tomas Medin är chef på avdelningen där Skövdebon jobbade. Han anser att man när man tecknar anställningsavtal, förbinder sig att vara lojal mot sin arbetsgivare och att det har brustit i detta fallet.

– Han har uttalat sig negativt om företaget Volvo, så han är inte välkommen här, säger han till Skaraborgs Allehanda.

Han tycker att man får tänka på vad man skriver på Facebook, eftersom ens åsikter nås av många.

– Det är lätt att ångra sig i efterhand. Att skriva något på Facebook är inte samma sak som att sitta på krogen och snacka lite skit om sin arbetsplats, det når inte lika många.

Han berättar att man som anställd bör visa framfötterna om man har chans till tillsvidare anställning.

– Jag tycker egentligen inte att det här är anmärkningsvärt, det vi har gjort är att prata med bemanningsföretaget och meddela att vi inte är intresserade av att ha honom kvar här. Och det eftersom han varit illojal mot oss, säger han till Skaraborgs Allehanda.

Aftonbladet
Publisert: