Nyheter

Svårt att bli av med sommarstugan

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

1000-tals små hus är omöjliga att bli av med

"Bland doftande syrener och frodig grönska" ligger 50-tals stugan som Stefan velat sälja i ett år. För några veckor sedan sänkte han priset med 40 000 kronor till 245 000 kronor.
"Bland doftande syrener och frodig grönska" ligger 50-tals stugan som Stefan velat sälja i ett år. För några veckor sedan sänkte han priset med 40 000 kronor till 245 000 kronor.

Ska du sälja sommarstugan?

Då är du inte ensam, just nu ligger dubbelt så många fritidshus ute till försäljning jämfört med förra året.

Och antalet väntas bara bli fler och fler.

Fritidshusägare som ledsnat på sina hus kan få dras med dem ett tag till. Köpare kan just nu välja och vraka mellan närmare 7 000 fritidshus enligt internettjänsten Bovision.

Prutar och vill byta mot gamla bilar

Strax utanför Malmö har Stefan tagit på sig uppgiften att sälja sin kompis fritidshus. Det 36 kvadratmeter stora huset från 1950-talet har legat ute på annonssidan Blocket i sex veckor men redan förra sommaren försökte han få det sålt.

– Många ringer och är intresserade men det är inte många som har pengar. De vill pruta eller byta huset mot gamla bilar, säger Stefan.

De som visat intresse är främst vänner till folk som är bosatta i närheten samt en hel del danskar.

Fler lediga hus är att vänta

Jämfört med i maj förra året låg det 100 procent fler hus ute till försäljning samma månad i år. Men juni är månaden där utbudet vanligtvis är som störst, menar Ulf Magnusson, vd på Bovision som presenterar fritidshusbarometern.

– Därför kommer vi troligen se en ytterligare ökning av lediga fritidshus de närmaste veckorna, säger han.

Dyraste huset: 35 miljoner

Ska du köpa hus är du å andra sidan i ett guldläge. Priserna varierar från under 25 000 kronor till 35 miljoner kronor. Billigaste husen finns i Norrbottens län. Men på många håll, bland annat i Skåne, Blekinge och Västra Götaland, går det att fynda för under 100 000 kronor.

De riktigt dyra husen finns inte helt otippat i skärgårdsmiljö. Vad sägs om ett 35-miljonersbygge på en ö utanför Dalarö? Priset kanske låter dyrt men då ingår det två hamnar och egen helikopterplatta.

För Stefan i Malmö är det däremot ingen stress med att få huset sålt.

– Vi kan sälja i år eller nästa år, det har ingen betydelse. Runt 10 personer har hört av sig men jag tror att till salu-skylten vid grinden ger bäst resultat, säger Stefan.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: