Nyheter

Reporter lurade al-Qaida-ledare

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Fick råd via mejl om teknik för attentat

Tidningen the Suns reporter låtsades vara terrorist och lurade al-Qaida-ledaren Anwar al-Awlaki.

I en mejlväxling med terrorledaren fick reportern instruktionerna:

”Välj mellan rörbomber eller att använda ett skjutvapen i ett område där många fiender är samlade.”

The Sun hävdar att reportern fick kontakt med al-Qaida-ledaren Anwar al-Awlaki i Jemen via en hemsida. På sajten ska reportern ha hittat en dold e-postadress.

Låtsades leda terrorcell

Journalisten skickade ett brev till adressen undertecknat ”Q. Khan”, och skrev att han ville utföra ett attentat i Storbritannien. Han påstod sig vara ledare för en terrorcell och bad om råd om hur han skulle gå till väga.

Efter tre dagar kom svaret, enligt the Sun författat av Anwar al-Awlaki, som skrev:

”... Vi ber till Allah för att du ska få styrka nog att tjäna hans religion. Om ni är en grupp som litar på varandra så tycker vi att ni kan jobba tillsammans. Annars råder vi er att arbeta ensamma. Om ni gör detta tillsammans är det bättre att göra allt på en gång. Ni kan välja mellan olika typer av operationer, rörbomber, enskilda mord, eller skjutvapen i ett område där många fiender är samlade.”

Brevet var undertecknat ”Dina bröder i al-Qaida på den Arabiska halvön”.

”Allvarlig risk”

I ett annat e-brev till samma adress låtsades reportern vara kvinnan  ”Catherine”, anställd inom ett brittiskt departement, och bad om råd hur hon skulle ”följa den rätta vägen”. Den här gången blev svaret mer diffust:
”... Vi har inga specifika svar eftersom bara du vet hur du kan tjäna honom (gud ) under dina omständigheter”. 

Mejlväxlingarna lämnades över till brittiska säkerhetstjänsten i går kväll. Enligt the Suns källa där tas informationen på största allvar. Källan säger:

– Det råder inget tvivel om att den här mannen utgör en mycket allvarlig risk.

Bin Ladins efterträdare

Många bedömare ser Anwar al-Awlaki som en ledande person inom al-Qaida.  Han är 40 år och vistas troligen i Jemen. Al-Awlaki hade klara kopplingar till 11 september-attentatet – bland annat besökte tre av de inblandade den moské där Anwar al-Awlaki arbetade som imam. Al-Awlaki har kallats ”internets bin Ladin” och är populär bland extremistiska muslimska ungdomar.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert: