Här är han!

avOlof Svensson

Terrordåd i Norge – då åker Reinfeldt till Turkiet

1 av 3 | Foto: Foto: BJÖRN LINDAHL
LÄMNADE LANDET Fredrik Reinfeldt har fått kritik för att han varit osynlig efter terrordåden. Han och Filippa Reinfeldt valde att åka till Antalya i Turkiet – två dagar efter attackerna.

Mindre än två dagar efter terrorattentatet i Norge satte sig Fredrik Reinfeldt på ett plan till semesterparadiset Antalya i Turkiet.

Han lämnade Arlanda tidigt på söndagsmorgonen tillsammans med sin fru och säkerhetsvakter, berättar flera källor för Aftonbladet.

Fredrik Reinfeldt har inte setts till sedan dagen efter terrorattentatet i Norge. Hans osynlighet och brist på kommentarer har mötts av massiv kritik. Nu säger källor till Aftonbladet att han flög till Antalya

i Turkiet tidigt på söndagsmorgonen, två dagar efter attentatet.

– Jag var tre meter ifrån honom när han gick ombord på planet, säger en källa.

Fredrik Reinfelds pressekreterare Markus Friberg vägrar fortfarande kommentera var den svenska statsministern befinner sig och säger bara att han inte är i Stockholm.

”Vill inte kommentera”

– Jag talar inte om det. Min bedömning är att han inte vill ge några kommentarer på den kritik som har framkommit mot honom, säger Markus Friberg.

Varför är det så hemligt var han är?

– Jag tänker inte säga var han befinner sig, det är av säkerhetsskäl.

Delar på beredskapen

På frågan om Fredrik Reinfeldt har semester, säger Markus Friberg att statsministern alltid är i tjänst. Men under sommaren delar statsråden på beredskapen och ordförandeskapet vid regeringssammanträdena. Vid ett sammanträde i torsdags höll Beatrice Ask i ordförandeklubban.

Markus Friberg vill inte berätta när statsministern väntas komma tillbaka.

Under lördagen postade regeringskansliet ett pressmeddelande om att Fredrik Reinfeldt ska besöka scoutlägret World Scout Jamboree utanför Kristianstad den 6 augusti.

Fredrik Reinfeldt har då bjudit in Danmarks och Finlands statsministrar och besöket sker för ”att påminna om värdet av ungdomars gränsöverskridande engagemang och för att visa nordisk solidaritet med den tragedi som drabbat Norge”.

ARTIKELN HANDLAR OM