Facket sätter hårt mot hårt

avMagda Gad

Publicerad:

Saab har två veckor på sig att betala

40 miljoner kronor på två veckor.

Det är vad Saab måste hosta fram – annars kommer facket lämna in en konkursansökan.

Hotet närmar sig. Efter dagens besked om att tjänstemännen inte får ut sina löner sätter Unionen hårt mot hårt och skickar in en betalningsuppmaning.

– Bolaget har 12-14 dagar på sig innan vi kommer begära att det försätts i konkurs, vilket är det som krävs för att den statliga lönegarantin ska kunna betalas ut till våra medlemmar, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen.

Sist tog det två dagar

Senast Saab fick in en betalningsuppmaning, i juni, tog det två dagar – sedan kom pengarna. Martin Wästfelt tror att det kommer lösa sig den här gången också.

– De jobbar på många olika fronter och har fått fram pengar tidigare. Att de har betalat de Metallanslutnas löner är också ett positivt tecken, säger han.

"Muller ingen ledare"

Men Paul Åkerlund (S), som själv jobbat på Saab och nu är ordförande för kommunstyrelsen i Trollhättan, har tröttnat. Byt ut Victor Muller, är hans budskap.

– Det behövs en ny vd. Min uppfattning om Victor är att han inte är någon företagsledare. Saab skulle behöva en bra person som kan bilindustrin och är villig att gå in i det här, säger Åkerlund till Dagens Industri.

Publicerad: