59 hundar förbjudna i danska bostadsrätter

Av: Anna Mi Skoog

Publicerad:
Uppdaterad:

Inför hundförbud för att öka tryggheten

1 av 6
Shar pei

Gärna tax och golden retriever – men i vissa bostadsrättsföreningar i Danmark är det förbjudet att ha raser som engelsk bulldogg, rottweiler och dobermann.

Regeringen har tidigare förbjudit 13 hundraser men föreningarna går ännu längre. Ett 60-tal raser står på deras svarta lista.

Krav på hundförbud har rests också i Sverige.

I bostadsområdet Skelagergårdene i Ålborg med 400 lägenheter har en majoritet av de boende röstat igenom ett förbud mot 59 hundraser för att öka tryggheten i området.

I en bostadsrättsförening i Fredrikshavn med 751 lägenheter har man infört förbud mot 60 hundraser och korsningar av dessa.

Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben reagerar starkt mot de danska förbuden.

– Det är inte hunden som är problemet. Det är människan i andra änden av kopplet som man ska vara rädd för. Ställ krav på hundägaren i stället för att införa förbud, tycker han.

”Trevlig sällskapshund”

I Sverige finns flera lagar som reglerar hundägares ansvar och som kan komma åt problemhundar som besvärar omgivningen. Är hunden en sanitär olägenhet finns hyreslagen, och handlar det om farliga hundar finns den nya tillsynslagen.

Bland de raser som de danska bostadsrättsföreningarna förbjuder finns bland annat engelsk bulldogg.

– Det är en trevlig sällskapshund. Det låter jättekonstigt. Kan man förbjuda den, då kan man förbjuda alla hundar, säger han.

Kan skrivas in i hyresavtalet

I svenska bostadsrättsföreningar har det på flera håll rests liknande krav som i Danmark. Och några lagliga hinder för att införa sådana hundförbud finns inte i Sverige.

Hyresnämnden i Stockholm har också fastslagit att det i princip är tillåtet för en hyresvärd att skriva in ett förbud mot farliga hundar i hyreskontraktet.

Men Alrik Hafström, jurist och hyresförhandlingschef på Fastighetsägarna, känner inte till att det har förekommit i praktiken. Inte heller att bostadsrättsföreningar tagit steget och infört sådana förbud.

– Diskussionen om olika förbud förekommer då och då. Men det begränsar möjligheterna när man vill sälja. Det brukar falla på det, säger Niklas Knight, vd och koncernchef för SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum AB.

Diskussion pågår

– Om man börjar införa förbud – vad blir då nästa steg? Ska vi förbjuda alla hundar? Om jag inte vill bo bland våldtäktsmän - ska vi då förbjuda dem också? undrar Hans Rosengren.

Svenska Kennelklubben har träffat bostadsrättsföreningar och diskuterat frågan om hundförbud, och man kommer att följa upp med fler möten i höst.

Hundförbuden i Danmark

Regeringen i Danmark införde ett förbud mot 13 hundraser från och med den 1 juli förra året. Hundar av dessa förbjudna raser får inte födas upp, importeras eller säljas vidare.

Den som införskaffat en hund av förbjuden ras före den 17 mars 2010 får behålla hunden. Men den måste bära munkorg om den är ute bland folk.

Hundägare i de bostadsområden som infört förbud har tvingats skaffa intyg på att deras hundar inte är  besläktade med någon av de förbjudna raserna.

Den som redan haft sin hund innan reglerna infördes tillåts dock behålla den.

Publicerad: