Morden på Utøya

PLANEN: SPRÄNGA SLOTTET

Av: 

Eric Tagesson

Josefin Sköld

NYHETER

Anders Behring Breivik hade planerat för fler terrordåd: Det handlar om uppenbara platser

OSLO. Det kungliga slottet och Arbeiderpartiets huvudkontor skulle sprängas.

Men tiden räckte inte till för Anders Behring Breivik, 32.

Det tog för lång tid att tillverka bomberna, enligt polisen.

VILLE BOMBA MER Anders Behring Breiviks bomb mot regeringsbyggnaden i Oslo krävde åtta liv. Polisens utredning visar att Behring Breivik hade för avsikt att angripa fler mål.

Den 22 juli hade Anders Behring Breivik två mål: regeringsbyggnaden i Oslo och AUF-lägret på Utøya. Men terrorplanerna var egentligen betydligt mer omfattande än så.

Enligt norska tidningen VG planerade han också en attack mot det kungliga slottet, beläget mitt i centrala Oslo och en betydelsefull plats för många norrmän.

Polisens teori är att det framför allt är slottets symbolik, inte människorna som bor där, som var syftet med Behring Breiviks plan.

Ville skada regeringen

Åklagaren Pål-Fredrik Hjort vill dock inte kommentera de nya uppgifterna närmare.

– Han har sagt i förhör att han hade för avsikt att angripa flera mål, men jag vill inte kommentera exakt vilka objekt eller hur många de var. Men det handlar om uppenbara platser och byggnader för en terrorist och syftet var att skada regeringen, säger åklagaren Pål-Fredrik Hjort till VG.

Enligt uppgift till tidningen planerade Anders Behring Breivik även att spränga Arbeiderpartiets huvudkontor vid centrala Youngstorget i Oslo. I sitt manifest skriver den misstänkte massmördaren att han anser att partiet är högst ansvarigt för det mångkulturella samhälle Norge har utvecklats till.

Kontrollerade platser

Efter attacken 22 juli kontrollerade polisen tio kända adresser, bland annat slottet, flera regeringsbyggnader och kronprinsparets hem.

– Men vi hittade inget misstänkt på någon av de här platserna, säger polisens stabschef Johan Fredriksen.

Behövde mer tid

Anledningen till att Anders Behring Breivik misslyckades med att utföra fler attacker kan ha varit logistiska problem. Åklagaren vill dock inte ge några konkreta exempel på exakt vad som gick fel. Polisen misstänker också att gärningsmannen inte hade tillräckligt med tid för att tillverka den stora mängd bomber som i så fall skulle krävas –vilket han själv också skriver om i sitt 1 500 sidor långa manifest.

32-åringens advokat, Geir Lippestad, ville i går inte kommentera uppgifterna om vilka ytterligare terrormål Anders Behring Breivik planerade förra helgen.

– Det överlåter jag till polisen att svara på, säger han.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik