Hackare attackerar Breivik på internet

Publicerad 2011-07-27

Namnger bajsbilder till "Anders Behring Breivik"

Han skickade sitt manifest innan terrordådet.

Sen spreds dagboken som en löpeld på internet – allt enligt Anders Behring Breiviks plan.

Nu vill hackare motverka uppståndelsen och förvanska hans manifest.

Googlesök på terroristens namn ska ge bilder på bajs.

Anders Behring Breiviks har planerat terrordåden i Oslo och Utøja i ett decennium. Han lämnade inget till slumpen. Via sociala medier, däribland Facebook, hade terroristen förberett media med bilder och information som kunde närma sig svaret på frågan - varför.

Och hans manifest spreds snart internationellt.

Precis enligt terroristens plan.

– Vi måste hämnas på något sätt. Han ska inte tro att han kan dirigera det här på något sätt, säger Nikke Lindqvist, sökmotorexpert.

Dummare än Anders

Hackernätverket Anonymous lanserade en motmanifest som går ut på att skapa så mycket förvirring kring de bilder och skrifter som Anders Behring Breiviks lämnat efter sig.

Nätverket vill stoppa Breivik från att använda uppmärksamheten från terrordåden till att marknadsföra sitt manifest. Anhängarna uppmanas att ändra i Breiviks dagbok och lägga till "dumma saker".

– Tanken är att sprida någon slags osäkerhet kring det här. Hans manifest är ju dumt redan från början, men folk ska fråga sig om det är något av de ännu dummare kopiorna, säger Nikke Lindqvist.

Kopplas till bajs

Nikke Lindqvist var inte sen med att haka på motmanifesten – på sitt sätt.

–  Jag ville reagera på det sätt jag kan och det är att förstöra hans bildsökning. Det är så psykologiskt irriterande att han kan göra som han vill, säger Nikke Lindqvist, sökmotorexpert.

Han publicerade en bild på bajs på sin blogg som han kallade Anders Behring Breivik. Söker man på terroristens namn på sökmotorn, google, dyker bajsbilden upp.

– Jag vill försöka störa honom på bästa möjliga sätt med humor och burleskerier. Bajs är det fulaste och otäckaste. Det kommer han tycka är otäckt. Om fler gör det här blir det lättare att leva med det som hänt, säger Nikke Lindqvist.