”Han öppnade eld rakt in i folkmassan”

NYHETER

Tristan van der Vlis ägde flera vapen

1 av 2

Sju personer dödades när 24-åriga Tristan van der Vlis gick in med ett maskingevär och sköt vilt omkring sig i ett köpcenter.

Minst 15 personer skadades – enligt myndigheterna ska flera av dessa vara barn.

I ett självmordsbrev skrev skytten att han hade placerat sprängämnen i flera andra gallerior.

Dödsskjutningarna inträffade vid lunchtid i köpcentret Ridderhof i den lilla staden Alphen aan den Rijn, två mil sydväst om Amsterdam.

– En man med automatvapen öppnade eld rakt in i folkmassan. Gallerian var full av familjer och barn som gjorde sin lördagsshopping, säger stadens borgmästare Bas Eenhoorn.

Sju döda

Eenhoorn bekräftade under en presskonferens att sex människor dödats. En av dem är den 24-åriga skytten, Tristan van der Vlis, som tog sitt liv i gallerian efter massakern.

Senare rapporterade kommunen att ytterligare en person omkommit.

15 människor skadades vid attentatet. Av dem var fyra mycket svårt skadade, fem allvarligt skadade och två klassades som lindrigt skadade.

Enligt borgmästare Eenhoorn har flera barn skadats. Det är ännu oklart om några av barnen finns bland de omkomna.

Vid 22-tiden på lördagkvällen meddelade polisen att kropparna fortfarande ligger kvar på platsen, i väntan på att den tekniska undersökningen ska slutföras.

”Panik i gallerian”

Flera besökare och företagare blev vittnen till händelsen.

– Det var panik i gallerian, en massa människor sprang, berättar Maart Verbeek, som äger en djuraffär, för nyhetsbyrån AP.

– Jag såg hur skytten kom gående och jag gömde mig inne i butiken. Jag såg honom gå förbi med ett stort maskingevär.

Licens för fem vapen

Van der Vlis är känd av polisen sedan tidigare, och kommer från Alphen aan den Rijn. Han är medlem i en skytteklubb, och har licens för fem sorters vapen – han äger han tre. Det är inte klart om det var något av de vapen han äger som användes vid massakern.

Han bodde hos sin pappa och under en presskonferens på lördagskvällen uppgav myndigheterna att man hittat ett avskedsbrev hemma hos honom.

I ytterligare ett brev som hittades i van der Vlis bil utanför gallerian stod det att han hade placerat sprängämnen i flera andra gallerior i staden. Dessa utrymdes när brevet hittades. Hyresgästerna som bor i de byggnaderna har fortfarande inte fått återvända hem.