Morden på Utøya

SD-politiker delar Breiviks åsikter

Av: 

Magda Gad

NYHETER

"Ett mångkulturellt samhälle kan inte erbjuda trygghet och samhörighet"

Det är massinvandringens fel att Anders Breivik blev mördare.

Det skriver Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i sin blogg.

– Mångkultur skapar splittringar och en brutalisering av samhället där det skapas konflikter mellan olika etniska och kulturella grupper, säger Hellsborn till Aftonbladet.

Erik Hellsborn, Sverigedemokrat från Varberg, skrev i söndags följande på sin blogg:

"I ett norskt Norge, där 68-vänsterns befängda drömmar om ett mångkulturellt samhälle inte slagit rot hade denna tragedi aldrig hänt."

"Massakern i Norge må vara det värsta våldsdådet som Skandinavien sett sedan andra världskriget, men det är ingen blixt från klar himmel. Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor, leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället."

"Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde."

I dag vill han försvara sig.

– Jag har fått en del reaktioner på det här och jag har förstått att det jag skrev lätt kan missuppfattas, därför är det bra att jag får förklara mig, säger Erik Hellsborn när Aftonbladet ringer upp.

"Orsakat av mångkulturen"

Hellsborn menar inte att Breivik ska fråntas ansvaret för sina brott.

– Många tror att jag fråntar Breivik skulden för hans handlingar, det gör jag inte. Jag hoppas att Breivik döms till lagens hårdaste straff.

–Anledningen till att jag skrev blogginlägget var för att jag läste på debattforumet Newsmill att många skyller de här attackerna på den nationalistiska ideologin, och då ville jag få fram att de bakomliggande orsakerna som drev honom ju är orsakat av mångkulturen, säger Erik Hellsborn.

Exakt vilka åsikter var det du ville få fram?

– Poängen med det jag skrev var att visa på de negativa konsekvenser som ett mångkulturellt samhälle har. Mångkultur skapar splittringar och en brutalisering av samhället där det skapas konflikter mellan olika etniska och kulturella grupper.

Hur menar du?

– Min uppfattning är att om man ska bygga ett tryggt samhälle så krävs det en gemensam värdegrund där folk känner samhörighet med varandra, och det kan inte ett mångkulturellt samhälle erbjuda, säger Erik Hellsborn.

Känner ingen skuld

Hellsborn skriver i sin blogg att han inte känner någon som helst skam eller skuld över att han och Anders Behring Breivik delar den nationalistiska ideologin. De som ska känna skuld är de han kallar "kosmopoliterna".

– Breivik är en produkt av det mångkulturella samhället. Hade inte Europa blivit mångkulturellt så hade aldrig dödsskjutningarna skett, säger Erik Hellsborn.

SD backar inte upp

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder tar avstånd från Hellsborns blogginlägg.

– Partiet står inte bakom den analysen. Man bör vara väldigt försiktig med att göra analyser på ett så här tidigt stadium. Och det har vi också meddelat Hellsborn, säger Björn Söder till TT.

När Aftonbladet ringer upp Björn Söder avstår han från vidare kommentarer.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik