Pojke biten och riven av björn

Revs ner i idet av den ilskna björnen

Spårare söker efter björnen.
Spårare söker efter björnen.

En 12-årig pojke åkte skidor med sina kompisar då en björn rev ner honom i sitt ide.

Björnen bet pojken i båda låren och rev honom på ryggen – innan kompisarna räddade 12-åringen.

– De skrek rakt ut för att skrämmas. Då lunkade björnen därifrån, säger Jens Wilhemsson, skidområdesansvarig i Funäsdalsberget.

Ambulanshelikoptern när den anländer till Östersund.
Ambulanshelikoptern när den anländer till Östersund.

En pojke hemmahörande i Funäsdalen har blivit biten och riven av en björn vid Funäsdalsberget i Jämtlands län.

Den 12-årige pojken åkte skidor utanför det pistade området med fem jämnåriga kamrater. Helt ovetandes råkade de åka över ett ide och väcka björnen som sov där.

Björnen rev ner pojken i idet genom ett hål och gick därefter till attack.

Biten och riven

Pojken blev biten i båda låren, fick punktbett på flera ställen och blev riven på ryggen. Inte förrän hans kamrater viftat med sina stavar och skrikit högt försvann björnen.

– Björnen försvarade sitt territorium och det gjorde även grabbens kompisar som skrek rakt ut för att skrämmas. Då lunkade björnen därifrån, säger Jens Wilhemsson, skidområdesansvarig i Funäsdalsberget.

Sydde igen såren

12-åringen fördes med ambulanshelikopter till akuten i Östersund där han vårdades för sina skador.

Vid sjukhuset sydde man igen såren och behandlade 12-åringen med antibiotika för att undvika infektioner. Enligt akutmottagningen var han hela tiden vid medvetande och mår efter omständigheterna väl.

Björnen ska efter attacken ha sprungit iväg.

”Ytterst ovanligt”

En naturbevakare från länsstyrelsen har varit på platsen för att utreda vad som hänt med björnen. Det är ännu oklart om det är någon fara för allmänheten.

Robert Franzén är björnexpert och har arbetat med rovdjurfrågor på Naturvårdsverket i 35 år och enligt honom sker liknande attacker sällan.

– Det är en ytterst ovanlig händelse. Jag har aldrig hört talas om att en skidåkare råkat illa ut. Oftast inträffar incidenter med björnar i samband med jakt och hundar, säger Franzén.

Han fortsätter:

– Det är först om 14 dagar till tre veckor som björnarna normalt lämnar sina iden. Normalt sett om de blir störda så lämnar de platsen.

Publisert: