Sverigedemokraterna

SD stöder de blå – i nio fall av tio

Av: 

Carina Bergfeldt

NYHETER

Sverigedemokraterna vill inte kalla sig ett borgerligt parti.

Men deras voteringsresultat lutar helt klart åt det blåa hållet.

I nio fall av tio röstar SD som Alliansen.

– När det gäller värdefrågor som familj och försvar är vi mer höger och konservativa, säger Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson.

Det är regeringen som dragit mest nytta av Sverigedemokraternas vågmästarroll i riksdagen.

Det visar en undersökning som TT gjort av alla de 289 voteringar som varit sedan partiet kom in i riksdagen för sex månader sedan.

”Ett extra högerparti”

Under den tiden har partiet röstat med regeringen i 72 procent av fallen.

I direkt blockskiljande voteringar, där SD haft vågmästarroll, har man röstat med regeringen i 94 procent av fallen. Alltså mer än nio av tio.

– Det viktigaste de har gjort i sin roll som vågmästare är att de stöttade regeringens budget, vilket framför allt innebär att Alliansen kan fortsätta att utförsäkra människor. Reinfeldt kan sitta kvar som statsminister tack vare Sverigedemokraterna. De är ett extra högerparti, säger Sven-Erik Österberg, gruppledare för Socialdemokraterna.

”Får rösta som de vill”

Anna Kindberg Batra, gruppledare för Moderaterna, är av en annan åsikt.

– Det vi är beroende av inom Alliansen är varandra, inga andra. Jag kan bara ta ansvar för Alliansen och när vi håller ihop vinner vi i 97 procent av fallen. Sverigedemokraterna får rösta som de vill, det är upp till dem. Det är bara när alla fyra oppositionspartierna aktivt jobbar ihop som de kan fälla oss, vilket har hänt i mindre än tio voteringar, säger hon.

”Inte borgerliga”

Men partiledaren Jimmie Åkesson anser inte att siffran visar att partiet är borgerligt.

– Jag vet inte om man ska göra den värderingen utifrån det. Vi är här för att driva det vi lovat väljarna att göra. När de frågorna inte kommer upp, så tar vi ställning i varje sakfråga utifrån våra grundprinciper, säger han till TT.

”Vill inte röra om i grytan”

Även Linus Bylund, pressekreterare hos Jimmie Åkesson, är inne på samma linje:

– När det gäller värdefrågor som familj och försvar är vi mer höger och konservativa. När det gäller fördelningspolitiska frågor, som hur solidariska vi ska vara med varandra i landet Sverige, då är vi mera vänster, säger Linus Bylund.

– Vi är inte här för att röra om i grytan eller för att ställa till oreda. Det är inget konstigt att vi röstar med regeringen så mycket. Hade det varit en rödgrön regering hade vi förmodligen röstat med dem på fler punkter, fortsätter han.

En kommentar som får Aftonbladets inrikespolitiska kommentator, Lena Mellin, att reagera.

– Det är en ganska märklig inställning. Man bildar väl inte ett parti för att bara hålla med? Sverigedemokraterna gör ju ingen hemlighet att de är ett högerparti.

Tror på Juholt

Men Jimmie Åkesson hoppas att det blir fler frågor där S och SD går en gemensam väg.

I intervjun med TT säger han att han tycker sig se en öppning med den nye S-ledaren Håkan Juholt.

– Han har inte varit lika kategoriskt fördömande till alla former av att göra gemensam sak med oss. Jag inbillar mig att han inte vill göra om det här misstaget att sätta sig i samma kategoriska fålla som Mona Sahlin. Det är strategiskt riktigt och öppnar för att det finns en möjlighet för att faktiskt göra något konkret i vissa frågor, till exempel a-kassan.
 

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Jimmie Åkesson

Alliansen