”Dödlig” cyklon hotar Queensland

Så stålsätter sig befolkningen i Australien inför katastrofen

Först drabbades australiska Queensland av översvämningar.

Nu hotar en ny katastrof.

En livsfarlig cyklon drar in över landet imorgon.

– Snälla, förstå att det här är på allvar. Den här stormen är en dödlig händelse. Nu är det hög tid att agera, säger Ian Stewart som är katastrofkoordinator i australiska Queensland till nyhetsbyrån AP.

Ficklampor, mat och vatten. Det är några av de nödvändigheter som boende i Queensland, Australien, behöver för att stålsätta sig i kampen mot cyklonen som hotar att förstöra egendom och i värsta fall ta liv.

Myndigheterna har varnat för monstercyklonen Yasi som beräknas ha en vindhastighet på minst 70 meter i sekunden när den drar in över Cairns sent på onsdagen eller tidigt på torsdagen.

– Den här stormen är stor och den är dödshotande. Jag vet att många av oss tycker att Queensland redan har fått ta emot så mycket som vi klarar av vad gäller katastrofer och stormar, men nu begär man mer av oss och jag är säker på att vi klarar av att ta oss an nästa utmaning, säger Queenslands regeringschef Anna Bligh.

Patienter evakueras

Cairns kommer delvis svämmas över. Upp till en meter regn kan falla över samhällen i Queensland som redan har dränkts av översvämningar.

I samband med att myndigheterna har beordrat evakuering av de mest utsatta delarna av nordöstra Australien, tvingas över 9 000 personer som bor på låglänta platser lämna sina hem. De uppmanas söka skydd hos vänner eller släktingar. Myndigheterna ordnar också med evakueringscenter.

Militärhelikoptrar evakuerade också på tisdagen 250 patienter från sjukhus i Cairns till Brisbane. Även ålderdomshem evakuerades.

Många har själva fattat beslut om att lämna sina hem, uppgav Ian Stewart och han är positiv till det.

– Vi skulle vilja att folk tar sig så långt söderut som möjligt, så snabbt som möjligt utan att bryta mot några lagar, förstås.

Inte första cyklonen

Cyklonen Yasi föregicks tidigare i veckan av cyklonen Anthony som dock snabbt försvagades och endast orsakade mindre skador på växtlighet och kraftledningar.

Yasi som är potentiellt livsfarlig spås främst drabba de norra delarna och väntas skona Brisbane och de städerna som drabbats hårdas av de senare översvämningarna.

Samtidigt varnar Anna Bligh för att ovädret kan ändra väg. Därför måste även de som bor längre ner längs kusten förbereda sig på det värsta.

– Vi kan vänta oss kraftiga översvämningar som kan vara farliga och potentiellt dödliga, säger hon.

35 personer har dött sedan i november i samband med översvämningarna som har drabbat Queensland.

Susanna Vidlund
Susanna Vidlund

30 000 hem och butiker har skadats eller förstörts och Brisbane, Australiens tredje största stad, har lagts under vatten i dagar.

Här drar cyklonen in över Australien
Publisert: