M-politiker gav maken superlön

Höjde arvodet med 331 procent

Snacka om svågerpolitik!

Hustrun höjde makens lön med 331 procent — båda är moderatpolitiker i Österåkers kommun.

– Skandal, säger Stefan Cronberg, tidigare moderat kommunalråd i Österåker.

Moderatledda Öster­åkers kommun tillsatte en arvodesgrupp med förra kommunalrådet Ingela Gardner Sundström (M) i spetsen. Hennes make ­Jan-Olov Sundström får nu en arvodeshöjning på 331 procent till 33 600 kronor i månaden för uppdraget som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Förra året var hans arvode 7 792 kronor.

”Det är kanske att ta i”

Jan-Olov Sundström.
Jan-Olov Sundström.

Är din makes lönehöjning rimlig?

– Det är ett helt annat uppdrag denna mandat­period. Vi har lagt samman byggnadsnämnden med miljö- och hälsoskyddsnämnden, säger Ingela Gardner-Sundström.

Kommunalrådet Michaela Fletcher-Sjöman (M) får 10,3 procents löneförhöjning och kammar hem 72 800 kronor i månaden.

Varför ska kommunalrådet ha 30 procent högre lön än en riksdagsledamot?

– Hon har yttersta ansvaret för en omsättning på två miljarder kronor och 2 500 anställda. Det är ett annat ansvar än för riksdagsledamöter, de är en i ledet. Det här handlar om kommunens regering.

Men varför gav ni henne inte samma lön som statsministern då?

– Det är kanske att ta i ­lite.

Stefan Cronberg, tidigare moderat kommunalråd i Österåker, säger:

– Det är skandal. När jag går på byn säger folk ”vad tänker du göra åt kleptokratin som grasserar i kommunalhuset”. Det är ganska bra beskrivet. När jag lämnade som kommunstyrelsens ordförande 1988 hade jag ett arvode på 25 000 kronor. Det motsvarar 42 000 kronor i dag.

Kritik i fullmäktige

I Täby kommun får kommunalrådet Leif Gripestam (M) nu 72 800 kronor, en lönehöjning på 8,3 procent. Han försvarar höjningen, som fått kritik av flera moderater i Täby kommunfullmäktige:

– En riksdagsledamot har inte ett personligt ansvar för en budget på 2,5 miljarder och en personal på över 2 000 personer, säger Gripestam.

Publisert:

Ämnen i artikeln