Nyheter

Odlingen stängdes ner på söndagen

avSofi Tagesson, TT

Alla grödor därifrån återkallas

Nu kan smittkällan äntligen ha hittats – böngroddar tros ligga bakom epidemin. På söndagen stängdes en odling ner av tyska myndigheter.

På söndagen var antalet som avlidit efter att ha smittats av ehec uppe i 22 stycken.

Ytterligare ett svenskt fall har också upptäckts.

På söndagen är antalet smittade svenskar uppe i 47 personer enligt Smittskyddsinstitutet.

– Vi har fått ett nytt fall inrapporterat till oss i dag, säger Aase Sten, presstalesman på Smittskyddsinstitutet.

33 av de totalt 47 smittade svenskarna har drabbats av den ovanliga ehec-stam som orsakat utbrottet.

Smittkällan: lokala böngroddar

Men nu kan äntligen smittkällan vara funnen: lokalt odlade böngroddar misstänks ligga bakom epidemin, där nära 2 000 människor har drabbats. Det nordtyska jorbruksdepartementet ska enligt talesmannen Gert Hahne gå ut med en varning under söndagen, rapporterar Ap. Människor rekommenderas hålla sig borta från groddarna, som ofta ingår i mixade sallader.

Hahne säger att testresultaten inte är fullständiga än, men att allting pekar på att det är böngroddarna som ligger bakom ehec-utbrottet. De slutliga provsvaren väntas komma på måndag.

Odlingen stängdes

Gården där groddarna producerats ligger i byn Bienenbüttel åtta mil söder om Hamburg. Odlingen stängdes på söndagen ner av myndigheterna, och alla grödor därifrån – bland annat böngroddar, potatis, färska örter och blommor – återkallades.

Två personer som arbetar på farmen ska ha drabbats av ehec, enligt en talesman för jordbruksverket i området, rapporterar Cbs.

Böngroddarna har levererats till restauranger i flera tyska delstater, bland annat Hamburg. Groddarna, från mung- och sojabönor, marknadsförs som en salladsingrediens och äts råa.

Flera av de restauranger där de som smittats har ätit innan de insjuknade ska ha tagit emot leveranser av böngroddar.

Har inte exporterats

Det svenska livsmedelsverket fick på kvällen information från tyska myndigheter om att böngroddar kan ha spridit ehecsmittan.

– Det ska vara en blandning av groddar och det är groddar som inte har exporterats utanför Tyskland, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket, till TT.

Enligt Plym Forshell uppger tyska myndigheter att alla restauranger som ringats in i utbrottet har fått leveranser av groddblandningen.

– Vi har sagt att man ska följa myndigheternas råd om man åker till norra Tyskland och det innebär nu också att man inte ska äta groddar där, säger han.

22 avlidna i utbrottet

Enligt det Europeiska centret för smittskyddskontrolls senaste siffror har ytterligare två människor avlidit – och total har nu 22 människor dött i epidemin, en av dem en svensk kvinna, övriga i Tyskland. 16 av de som har avlidit har drabbats av HUS, och sex personer har dött av ehec-bakterien.

Över hela världen har över 1 600 människor blivit sjuka av bakterien, 658 av dem har drabbats av följdsjukdomen HUS.

Mer än två tredjedelar av de som smittats är kvinnor.