Han säger nej, nej, nej...

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nuder ligger steget före på väg mot partiledarposten

Det är nästan dött lopp mellan Pär Nuder och Sven-Erik Österberg som ny partiledare för Socialdemokraterna.

Men ett litet försprång för Nuder.

Det är resultatet av Aftonbladets stora enkät med ledande S-politiker på kommunal nivå.

172 tunga socialdemokratiska kommunpolitiker har svarat på vem de vill se som ny partiledare i Aftonbladets enkät. Mer än var tredje har fortfarande ingen favoritkandidat. Dessutom förs så många som 38 olika socialdemokrater fram som tänkbara namn i enkäten.

Inte enade

Det visar tydligt att det inte finns någon favoritkandidat som partiet redan står enat kring.

Varje S-politiker har fått ange ett förstahandsval och ett andrahandsval. Förstahandsfavorit är Sven-Erik Österberg, som får 20 röster. I den omröstningen hamnar Pär Nuder på andra plats med 17 röster.

37 röster mot 31

Om man i stället räknar ihop antalet röster kandidaterna fått antingen som förstahandsval eller andrahandsval, så leder Pär Nuder. Han får totalt 37 röster, mot 31 för Sven-Erik Österberg. På tredje plats hamnar Veronica Palm med 28 röster.

Pär Nuder hyllas av S-politikerna i undersökningen för att han är ”mest kompetent, kan ena partiet, har regeringserfarenhet, har bra ålder och ett stort internationellt nätverk”.

– Nuder kan ta den intellektuella debatten med Reinfeldt och Borg, anser en av kommunpolitikerna.

Själv vägrar Nuder konsekvent att uttala sig om saken.

– Jag kandiderar inte till det här uppdraget, var det enda en sprallig men fåordig Pär Nuder sa när Aftonbladet i går träffade honom i centrala Stockholm.

”Trygg och stabil”

Lovorden för Sven-Erik Österberg låter lite annorlunda: ”Lätt att lyssna på, ”kunnig och folklig, starkt förankrad i partiet.”

– Han verkar lugn, trygg och stabil. Det behövs just nu, säger Greger Lindqvist, kommunalråd i Dorotea.

Trean Veronica Palm beskrivs som ”medievan, god talare, klok politiker, trevlig framtoning, engagerande och viljestark med ett brinnande engagemang”.

Fem av de tillfrågade kommunpolitikerna föreslår i stället ett delat ledarskap. De vill se antingen radarparet Thomas Bodström och Ulrica Messing som ledare, eller duon Ilija Batljan och Lena Sommestad.

Här är Socialdemokraternas topplista

Ny partiledare – första- och andrahandsval, Antal/Andel

Vet ej 62/18,0%

Pär Nuder 37/10,8%

Sven-Erik Österberg 31/9,0%

Veronica Palm 28/8,1%

Mikael Damberg 26/7,6%

Ylva Johansson 16/4,7%

Håkan Juholt 12/3,5%

Jan Eliasson 12/3,5%

Lena Sommestad 12/3,5%

Anders Lago 10/2,9%

Karl-Petter Thorwaldsson 9/2,6%

Margot Wallström 9/2,6%

Ilija Batljan 8/2,3%

Morgan Johansson 8/2,3%

Carin Jämtin 6/1,7%

Leif Pagrotsky 6/1,7%

Thomas Bodström 6/1,7%

Ardalan Shekarabi 4/1,2%

Tomas Eneroth 4/1,2%

Mona Sahlin 3/0,9%

Thomas Östros 3/0,9%

Ulrica Messing 3/0,9%

Ibrahim Baylan 2/0,6%

Ilija Batljan & Lena Sommestad 2/0,6%

Ilmar Reepalu 2/0,6%

Stefan Löfvén 2/0,6%

Så här gjordes undersökningen: Vi skickade mejl till 549 socialdemokrater med ledande befattningar i landets samtliga 290 kommuner. De är antingen kommunalråd, oppositionsråd eller sitter som ordförande eller vice ordförande i kommunstyrelsen alternativt kommunfullmäktige. I några enstaka kommuner där Socialdemokraterna är svaga har vi skickat mejl till ledande S-ledamöter i kommunstyrelsen.

Enkäten skickades ut tisdagen 18 januari. Totalt fick vi in 172 svar, vilket motsvarar 31,3 procent av de tillfrågade. De tillfrågade har svarat anonymt.

S-politikerna har själva fått skriva in sina favoritledare, Aftonbladet har inte styrt urvalet.

Åsikter om Nuder

”Kan ena partiet.” ”Han är kompetent, analytisk och har regeringserfarenhet. Dessutom har han förmågan att leda partiet framåt.” ”Han kan också ta den intellektuella debatten med Reinfeldt och Borg.”

Åsikter om Österberg

”Stabil ideologisk ’gråsosse’ med stor social tillgång och engagemang.” ”Min favorit.” ”Lätt att lyssna på.” ”Erfaren, behöver inte sticka ut, kunnig.” ”Kommer att kunna samla partiet.” ”Ledare.”

Åsikter om Palm

”Duktig, medievan, tydlig och relativt erfaren. Ett nytt ansikte för den breda gruppen.” pi ”God talare, klok politiker, trevlig framtoning.” pi ”Hon utstrålar framtiden och har en stor glöd för politiken. Hon lyckas inspirera folk.”

Publicerad: