Han blev ”Slumdog millionaire” på riktigt

NYHETER

Fattig indier tog hem högsta vinsten – precis som i filmen

Foto: Överträffar dikten Sushil Kumar, 26, föll i tårar när han tog emot checken på motsvarande sju miljoner kronor från den indiske filmlegendaren Amitabh Bachchan. ”Du har skapat historia”, sa Bachchan.

LONDON. Som sekreterare i hembyn Motihari tjänade Sushil Kumar­ 800 kronor i månaden.

I final i indiska ”Vem vill bli miljonär” använde han sin sista livlina – och vann drygt sju miljoner kronor.

Han hade inte råd med en egen tv, utan brukade hälsa på hos grannen för att se den världsberömda frågesporten.

Nu har Sushil Kumar, 26, blivit den första i Indien att vinna högsta priset i ”Vem vill bli miljonär?”, 50 miljoner rupier, drygt sju miljoner svenska kronor.

Han föll i tårar tillsammans med sin fru när den indiska filmlegendaren Amitabh Bachchan, som leder­ tv-showen, överräckte checken.

”Skapat historia”

– Du har skapat historia. Ditt gnet och din beslutsamhet har tagit dig så här långt i showen, sa Bachchan enligt nyhetsbyrån AP.

Det är som hämtat ur ”Slumdog millionaire”, Danny Boyles Oscars­belönade film från 2008 där huvudpersonen vinner högsta vinsten i en liknande frågeshow.

Innan han tog plats i tv-programmet arbetade Sushil Kumar som sekreterare för en lokal myndighet i en ödslig region i östra Indien­. Lönen motsvarade 800 kronor i månaden.

Vill bygga bibliotek

Resan till Bombay där programmet spelades in var första gången han flög och hans första besök i en storstad.

Nu vill han köpa ett nytt hem för vinstpengarna och bygga ett bibliotek i hembyn Motihari. Men först planerar Sushil Kumar att betala för kurser så att han kan avlägga­ en statsförvaltnings­examen, grunden för möjligheten till ett säkert och prestigefullt arbete­ i Indien­.