Publicerad:
Uppdaterad:

”Kändisar i sig är ointressanta, det är människor som är intressanta.”

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Alex Schulman, 34, kolumnist, bloggare och programledare

1 av 2
Aftonbladets kolumnist, bloggare och programledare Alex Schulman.

Alex Schulman ville bli älskad författare, i brist därpå beundrad kulturjournalist, i brist därpå fruktad kvällstidningsjournalist, i brist därpå avskydd och föraktad skvallerskribent.

Han ville ingiva människorna något slags känsla.

Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Få människor engagerar så mycket som du – varför?

– Jag har ju valt att provocera, jag tycker om det. Jag tror att jag har det i min genuppsättning. Att bråka lite tycker jag är roligt.

Texterna i din gamla blogg ”Att vara Alex Schulman” angränsade ibland till mobbning. Var det en medveten strategi?

– Man måste komma ihåg att jag hade sökt jobb på Aftonbladet fem gånger kanske utan att ens bli kallad på intervju, jag hade försökt bli publicerad i olika tidskrifter och jag hade skrivit böcker som blev refuserade av alla förlag. Jag ville ju bara bli sedd och hörd, men det var ingen som ville se och höra. Men så kom bloggen och plötsligt kunde jag publicera mig själv, och för att nå ut kände jag att jag var tvungen att skrika. Jag vill alltid slå uppåt och häckla etablerade människor och kändisar, så det var väldigt sällan jag slog nedåt, men det hände ibland och jag kan än i dag ha dåligt samvete för det.

Efter alla misslyckade jobbansökningar, vad betyder det för dig att få jobba på Aftonbladet nu då?

– Jag är väldigt stolt över det. Jag kommer aldrig sluta här så länge jag får vara kvar. När jag började här var det nån som sa: ”Tro aldrig att du är större än din plattform”. Det finns många exempel på människor som slutar för att de tror att de har blivit stora stjärnor, men det är ju bara plattformen som är stor.

Folk säger att du har vuxit upp nu, men du är fortfarande väldigt självutlämnande.

– Ja, jag tvingar mig själv att vara transparent. Jag tycker själv att det är så jävla ointressant med människor som vill hålla på sig själv, då ska man kanske inte figurera i medier. Då kanske man ska bo på landet och odla sin trädgård.

Självutlämnande är en sak, att lämna ut sin familj en annan.

– Ja, det får man vara mer försiktig med. Jag hade ju en pappablogg, men kände att jag inte kunde fortsätta för att jag inte riktigt visste vad jag gjorde mot min dotter Charlie. Jag kommer ihåg att jag gick på stan med min familj, och så kom det fram en tant och sa: ”Är det inte Sveriges kändaste bebis?” om Charlie. Så ville jag inte ha det, eller jag visste inte om hon ville ha det så rättare sagt.

På tal om transparens, finns det någonting kvar att berätta om Alex Schulman?

– Det finns fortfarande historier kvar att berätta om saker som händer och har hänt i mitt liv, men av hänsyn till människor runt omkring mig måste jag vänta lite med det.

Du står ofta med en fot i fulkulturen och en i finkulturen, en i b-kändisarnas Se & Hör och en i litteraturmagasinet Babel, är det ett medvetet val?

– Ja, det är det. Jag älskar att vara nere och gegga, men samtidigt kan jag inte låt bli att komma till Babel om de vill ha mig där. Men man vill inte bli Go’ kvällifierad och sitta och baka cupcakes med Underbara

Clara och Ebba von Sydow, det vore fruktansvärt. Därför är jag glad om jag fortfarande uppfattas som

smutsig.

Vad är det som fascinerar med b-kändisvärlden, så till den grad att du faktiskt har jobbat på Se & Hör?

– Kändisar i sig är ointressanta, det är människorna som är intressanta. Det mänskliga i en kändis tillkortakommanden till exempel. När jag som 18-åring började på Se & Hör började jag också en kändisrefererande bana som jag ännu i dag inte har blivit av med. Det kanske var min karriärs största misstag.

Vad har du för kontakt med dina läsare och tittare?

– Otroligt nära kontakt. Jag skulle vilja säga att vi gör Schulman show tillsammans. När vi lägger ut en show på nätet frågar jag alltid vad vi kan göra bättre, och då får jag 150–200 kommentarer från folk som verkligen har tagit det på allvar och kommer med input. Varje måndag efter programmet ses vi och går igenom alla synpunkterna. Vi formar Schulman show med våra tittare på ett sätt som jag tror är unikt i Sverige.

Publicerad:
Publicerad: