Krav på bevis om bin Ladins död

Uppdaterad 2011-05-04 | Publicerad 2011-05-03

Det är inte alla som tror på att Usama bin Ladin verkligen är död.

Trycket på bevis ökar.

Men Vita huset har ännu inte släppt någon bild på den skjutne al-Qaidaledaren.

– Det är möjligt att det har varit synnerligen "messy", säger Bo Huldt, professor i säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan.

I Pakistan, men även i andra delar av världen, är många skeptiska till nyheten om att Usama bin Ladin dödats mitt i garnisonsstaden Abbottabad.

Ingen bild på liket

Fotoanalyser som genomförts av CIA och en kvinna som kan vara en av bin Ladins fruar ska ha bekräftat att det var bin Ladin som Navy Seal-teamet skjutit till döds.

Enligt representanter från Vita husets administration har man resonerat kring för- och nackdelar i att släppa en bild på bin Ladins kropp. Han ska ha skjutits i vänster öga, och delar av skallen ska ha sprängts bort av kulan, enligt AFP. Men trots krav från ledande politiker har bedömningen hittills varit att bilden inte är lämplig att släppas.

– Det är möjligt att det har varit synnerligen "messy". Men man brukar ju kunna piffa till ett lik så att det går att se vem det är. Det handlar om att välja vad som skapar mest elände. Men amerikanarna kommer naturligtvis att vara utsatta för ett enormt tryck även från sina allierade om att lägga korten på bordet, och det är möjligt att man kommer att omvärdera, säger Bo Huldt.

Kroppen saknas

Dessutom finns inte längre tillgång till Usama bin Ladins kropp. Den amerikanska militären beslutade att lägga hans lik i en viktfylld påse och sänka ned honom från en planka från fartyget USS Carl Vinson ner i Arabiska sjön. Anledningen uppges vara att man velat följa muslimsk sed, och inte skapa ett mausoleum av martyrskap kring hans grav.

Vita huset säger sig ha en video på begravningsceremonin, men inte heller den filmen har släppts till allmänheten.

– Av hänsyn till islam har man gjort så för att inte vålla onödiga reaktioner. Men eftersom man inte samlat en stor krets av åskådare, har man samtidigt skapat möjligheten till mystik, säger Bo Huldt.

Film från operationen hemlig

Det världen har fått beskåda är bilder av Obamaadministrationen som uppges följa attacken mot bin Ladin live, från kamerorna som är fästa på Navy Sealssoldaternas hjälmar. Utrikesminister Hillary Clinton ser förfärad ut. Men även den filmen har belagts med sekretess.

DNA-tester ska ha tagits från bin Ladins kropp innan begravningsceremonin genomfördes till havs. Testerna ska på måndagen ha bekräftat att kroppen var bin Ladins.

Men frågor har uppkommit om vad två matchande DNA-prover bevisar, om det inte är hundraprocentigt bevisat att det ena kommer från en död kropp.

Pakistan kan vilja bevara mystik

En anledning till att USA inte går ut med bilder på kroppen, kan vara hänsyn till den intrikata sits som Pakistan befinner sig i, resonerar Bo Huldt.

Å ena sidan enorma påtryckningar från USA för att hitta bin Ladin. Å andra sidan ett starkt inhemskt stöd för bin Ladin.

– Jag kan tänka mig att man från Pakistans sida inte är så positiv till att bildmaterial ska släppas som bevis för bin Ladins död. De kan tjäna på att bevara en viss mystik.

Om kritik växer bland pakistanierna mot att regeringen sålt bin Ladin till USA, kan ovissheten vara en säkerhetsventil.

– De kan kanske ta fram det kortet i reserv någon gång i framtiden. Att "who knows".

Jämför med Alexander I

Professor Bo Huldt beskriver hur han direkt då han nåddes av nyheten om bin Ladins död funderade:

– Hur i himmelen ska de lyckas nu, så att alla blir nöjda och säkra på att det är han.

Bo Huldt tror att skepsis alltid kommer att finnas kring al-Qaidaledarens död. Han jämför med Alexander I i Ryssland, som uppges plötsligt ha avlidit, 47 år gammal, 1 december 1825.

Det påstås att Alexander I arrangerade sin egen död. När man öppnade hans grav i början av 1900-talet var den tom.

– Han bara försvann, och det gick alla möjliga konstiga rykten, bland annat att han störtat iväg till ett kloster i Asien för att möta Gud. Man vet fortfarande inte riktigt vad som hände honom.

"Bevis kommer"

President Obamas anti-terrorrådgivare John Brennan säger att man ska göra allt för att ingen ska kunna förneka att al-Qaidaledaren verkligen är död.

– Det kan bli nödvändigt att släppa bilderna, hur hemska de utan tvekan är eftersom han är skjuten i huvudet, sade ordföranden i kommittén för inrikes säkerhet Joe Lieberman, enligt TT.

Bo Huldt hyser själv inte det minsta tvivel om att Usama bin Ladin är död.

– Jag tror inte att amerikanarna tänkt att "nu gör vi slut på det här jobbiga problemet och går ut med de här uppgifterna", om det inte skulle stämma att det var han. Det skulle aldrig hålla. Det skulle komma fram.

– Jag är inte förvånad över att man till slut har hittat honom. Det som det finns väldigt stora frågetecken kring är däremot relationerna mellan Pakistan och USA. I vilken utsträckning har Pakistan tvingats utlämna bin Ladin? säger Bo Huldt.

Följ ämnen i artikeln