Krismöte i landslaget

Foto: CHOCK I LANDSLAGET Det svenska friidrottslandslaget avbröt i går sin träning på anläggningen i italienska Formia för ett krismöte om sexövergreppen mot bland annat Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro.
NYHETER

FORMIA. Friidrottslandslaget är lamslaget.

I går avbröts träningslägret för ett krismöte. Yannick Tregaro berättade öppet om övergreppen inför hela truppen.

– Han ställer upp och pratar med alla som har frågor, säger förbundskaptenen Stefan Olsson.

Foto: Stefan Olsson.

Friidrottslandslaget befinner sig just nu på uppladdningsläger söder om Rom.

Häcklöparen Sanna Kallur och sprintern Johan Wissmann är ett par av deltagarna. Liksom trestegsstjärnan Christian Olsson och höjdhopparen Emma Green. Men nyheten om sexövergreppen mot bland andra Patrik Sjöberg och Yannick Tregaro har tagit fokus från träningen.

– I det här sammanhanget betyder idrottsliga prestationer ingenting. Det är människorna som är viktiga, säger förbundskaptenen Stefan Olsson.

”Jag är chockad”

När Aftonbladet träffar honom utanför träningsanläggningen är han fortfarande tagen, trots att nyheten om Viljo Nousiainen är mer än ett dygn gammal.

– Jag är fruktansvärt chockad, precis som alla andra som levt i den här världen i så många år och som känt de inblandade.

Landslaget höll två träningspass i går förmiddag, men vid lunchtid bröts programmet. Stefan Olsson och Yannick Tregaro kallade till ett stormöte.

– Det fanns ett uppdämt behov av att prata, säger Stefan Olsson.

Under mötet berättade Yannick Tregaro öppet om övergreppen. Han får nu stöd från sin egen träningsgrupp och från den övriga truppen.

– Jag är full av beundran för Yannick Tregaro både som person och som tränare. Det är nästan övermänskligt att han klarat att sköta sitt jobb så proffsigt ända sedan han tog över som tränare efter Viljo, säger Stefan Olsson.

Kritisk till rörelsen

Själv skrev Yannick Tregaro i går på Twitter: ”Det var en omtumlande dag

i går. Har sovit gott, det känns faktiskt skönt att bli av med mina förträngda demoner.”

Enligt Stefan Olsson är det nu upp till friidrottsförbundets styrelse att avgöra hur man ska gå vidare. Han är kritisk till hur friidrottsrörelsen misslyckats i sitt kollektiva ansvar.

– En tränare har ett enormt inflytande över ungdomar i den här åldern, det är ett fantastiskt ansvar. Där måste vi vara mycket mer vaksamma. Vi kan inte bara prata om träningsupplägg utan måste våga närma oss svårare ämnen när det behövs.