Nyheter

Saab-avtalet skrotas

Av: 

Mikael Stengård

TT

NYHETER

Produktionen i Trollhättan står stilla

Avtalet mellan kinesiska Hawtai och Saab-ägaren Spyker har upphävts, uppger Spyker.

Hävningen innebär att produktionen i Saab-fabriken i Trollhättan inte kan återupptas.

Därmed är Saabs framtid återigen osäker.

Inget Kina-avtal Spyker meddelar nu att kinesiska Hawtai inte kommer att köpa delar av Saab. Men diskussioner om samarbete fortsätter.
Inget Kina-avtal Spyker meddelar nu att kinesiska Hawtai inte kommer att köpa delar av Saab. Men diskussioner om samarbete fortsätter.

Saab inledde ett partnerskap med kinesiska Hawtai Motor Group i början av maj.

Avtalet tecknades rekordsnabbt. Bara på några dagar gjorde Saab upp med Hawtai, som skulle köpa 29,9 procent av bilbolaget för 1,3 miljarder, och bolagets ägare Zhang Xiugen beskrevs som "Saabs frälsare".

Men nu har alltså avtalet mellan Hawtai och Saab-ägaren Spyker upphävts, skriver Spyker i ett pressmeddelande.

Enligt Spyker föll avtalet på att man inte kunde få med sig alla ägare bakom det kinesiska bolaget.

"Samarbetet fortsätter"

Diskussioner fortsätter dock om ett samarbete.

Hur samarbetet ska gå till är osäkert, men enligt Spyker är siktet inställt på att inleda ett strategiskt samarbete med Hawtai eller någon annan kinesisk part kring tillverkning, teknikutveckling och distribution i Kina.

Spykers vd Victor Muller har tidigare sagt att flera kinesiska bolag är intresserade av Saab.

Samtidigt skriver Spyker att samtalen med Europeiska investeringsbanken, EIB, fortsätter om att få loss kortsiktig finansiering genom att sälja Saab-fastigheter som för närvarande används som säkerhet för statliga garantier knutna till EIB-lån. Spyker hoppas denna väg kunna dra in 29 miljoner euro.

30 miljoner försvinner

Med Hawtai borta ur bilden försvinner 30 miljoner euro (cirka 270 miljoner kronor) i ett första konvertibelt lån som skulle förstärka Saabs tomma kassa. Saab har i dag helt enkelt inte råd att bygga bilar, det finns inga pengar att betala sina leverantörer med. Bolaget håller på att förblöda och sträcker sig förtvivlat efter första hjälpen.

– Nu är det topp-prioritet att hitta någon ny form av finansiering som ersätter den här biten, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning till TT.

Aktien i Saab-ägaren Spyker Cars rasade med omkring 8 procent på Amsterdambörsen efter beskedet om att avtalet med Hawtai hävts.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter