Ivan, 6 år, magnetisk eller fejk?

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:
Uppdaterad:

Svensk professor: Inte möjligt

Hur skulle det kännas att ha bestick hängandes på kroppen?

Magnetiske Ivan Stoiljkovic, 6 år, säger att han vet.

Fejk eller mirakel - nyheten om den sexåriga pojkens förmåga har slagit Kroatien med häpnad. Själv rapporteras han ta det hela med ro - och låter ännu en metallgaffel dingla från bröstkorgen.

Ivan Stoiljkovic, 6, från den kroatiska byn Koprivnica uppges förvandlas till magnet så fort han tar av sig tröjan. Kastruller, bestick och till och med mobiltelefoner stannar kvar på hans kropp utan problem.

Han anses dessutom vara onaturligt stark. Pojken som ännu inte börjat skolan kan utan möda lyfta 25 kilo skrot.

Han farmor Dragica bekräftar för kroatiska medier att barnbarnet har märkliga magnetiska förmågor. Men den märkligaste var det grannen Ivan Gaspari som uppmärksammade familjen på.

Han hade länge dragits med värk i ett ben efter en traktorolycka och inga mediciner hjälpte. Det enda som tycktes lindra var att han satt barnvakt åt Ivan.

– Först trodde vi inte på det men varje gång vi har ont någonstans och Ivan lägger sin hand på platsen som smärtar så blir det bättre, säger mormodern till tidningen Jutarnji Lists nätupplaga.

Börje Johansson är professor i fysik vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala Universitet. Han menar att ingen människa kan vara magnetisk.

– Nej, det vill jag påstå är omöjligt.

Om inte sexåringen "preparerats" på något vis.

– Om han har berört  något som gör honom magnetisk kan han få samma effekt som när man gnider en vanlig ballong mot väggen, den fastnar på väggen. Men metalliska föremål som väger mer - nej.

Publicerad: