Publicerad:
Uppdaterad:

Så lätt kapas din identitet

Av: Joachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:

Svindlarna beställde kreditkort i Antons namn

KOPIERADE HANS AUTOGRAF Lurendrejarna förfalskade Anton Flinks namnteckning, beställde tre kreditkort, tömde Antons brevlåda och tog ut 35 000 kronor.
Foto: Foto: KRISTER HANSSON
KOPIERADE HANS AUTOGRAF Lurendrejarna förfalskade Anton Flinks namnteckning, beställde tre kreditkort, tömde Antons brevlåda och tog ut 35 000 kronor.

Identitetsstölderna ökar lavinartat. Bedragarna beställer dyra varor med kapade identiteter och offret hamnar i värsta fall hos kronofogden.

Anton Flink, 65, drabbades när svindlare beställde kreditkort i hans namn.

Med Aftonbladets checklista kan du i bästa fall undvika bedragarna.

Enligt kreditupplysningsföretaget Soliditet har bedrägerierna fördubblats på tre år.

I Malmöområdet exploderade id-stölderna hösten 2010. Harald Runge, chef för bedrägerisektionen vid Malmöpolisen, får tre nya ärenden om dagen och har för närvarande 300 fall att hantera:

– Vi har haft drabbade som fått inkassokrav och hamnat hos kronofogden. De har ett helvete, de ska bedyra sin oskuld hos leverantörer och polisen, säger Runge.

Begärt kreditupplysning

Bedragarna behöver bara ringa Skatteverket för att få offrets personnummer. Med hjälp av personnummer och adress beställer de dyra varor och kreditkort. Anton Flink, pensionär i Limhamn, fick i slutet av april ett brev från Upplysningscentralen. Det visade sig att tre kortföretag – OKQ8, Diners Club och Collector Credit – hade begärt kreditupplysning på Flink.

Med förfalskade namnteckningar hade bedragarna beställt tre kreditkort i hans namn, vittjat hans brevlåda och snabbt tagit ut 35 000 kronor med korten.

”Vilka skitföretag”

– I dag kan du få en kredit på mer än 100 000 kronor utan att behöva legitimera dig. Det är fullständigt vansinnigt, säger Anton Flink.

Han behöver inte betala tillbaka de 35 000 kronorna. Men han är ändå drabbad. Anton har spärrat sitt personnummer hos flera upplysningscentraler. Därmed kan bedragarna inte beställa varor och krediter i hans namn längre. Kruxet är att Anton själv inte kan köpa varor på avbetalning längre.

Nu är Anton förbannad på de tre kortföretagen:

– Vilka skitföretag! Det är en oerhörd kränkning jag drabbats av.

På Diners Club säger informationschefen Kerstin Ottosson att det även i fortsättningen räcker med en namnteckning för att få kreditkort.

– Om man har skrivit under en ansökan är det giltigt som om man har legitimerat sig.

Krister Jörlén, vd för kreditupplysningsföretaget Soliditet, blir upprörd när han hör hur Diners Club resonerar:

– De tänker förmodligen att ”om inte vi säger ja, så gör någon annan det och då tappar vi marknadsandelar”.

Fotnot: Diners Club tillägga att de jobbar med att utveckla säkerheten och att de planerar att lansera en ny tjänst med inaktiva kort. Någon gång under 2011. Oklart när.

Publicerad:
Publicerad: