Aj fan – Iphone ger dig rynkor

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Timmar med din smartphone syns i ansiktet

Foto: Foto: PEO NILSSON
Drabbad Malin Lundberg, 37, från Göteborg är en av allt fler som drabbats av Iphone-rynka. Hon har nu botox-behandlats för att släta ut rynkorna och har blivit mer vaksam när hon använder sin smartphone. ”Jag tänker på det mer nu”, säger hon.

Tillbringar du timmar med att kolla i din smartphone varje dag?

Se upp.

Allt fler drabbas av det senaste problemet på skönhetshimlen – Iphone-rynkan.

Vi mejlar, kollar Facebook och läser nyheter i mobilen.

Men det är inte helt riskfritt för den som är rädd för rynkor.

– Sedan någon gång i vintras har antalet människor som har ganska grova linjer mellan ögonen ökat. Jag brukar fråga mina patienter när de upptäckte linjen och det är ofta i samband med att de skaffat en smartphone, säger Fredrik Berne, estetisk kirurg på Klinik 34 i Göteborg.

När man anstränger ögonen för att titta på något litet veckar de flesta området mellan ögonen. Muskelsammandragningarna kan leda till att det blir en rynka i pannan.

”Räcker med fyra timmar”

– Det räcker med att du sitter med en smartphone tre, fyra timmar per dag och gör det under några månader för att du ska få en djup linje mellan ögonen. Sedan är det klart att det är olika för olika människor, säger Fredrik Berne.

Malin Lundberg, 37, från Göteborg tror att hennes Iphone-användande gjort att hon snabbare har fått rynkor mellan ögonen.

– Jag sitter inte med den så långa stunder, men jag kollar telefonen regelbundet hela dagarna. Det är säkert en bidragande orsak, det påskyndar rynkorna. Men naturligtvis är det naturens gång också, säger hon.

Många av Fredrik Bernes kollegor världen över har också uppmärksammat det växande fenomenet. Men det finns en lösning för den som vill hålla sitt ansikte slätt.

”Ska inte ändra sitt liv”

– Försök tänka på att vara avslappnad, att ha bra ljusförhållanden och att inte sitta flera timmar i sträck. Det blir statiska linjer när man gör något länge, säger Fredrik Berne.

– Men man ska inte ändra sitt liv för att man kan få en linje. Om man vill finns det hjälp att få, men det är inget farligt med en linje i pannan.