Mustafa Can om porrnovellen: Det är konst

Prisbelönte författaren Mustafa Can går till våldsamt angrepp på norska partiledaren Siv Jensen.

I novellen "Siv och Jag" skildrar han sig själv och politikern i ett hett sexmöte.

– Det är konst, säger han.

Novellen publicerades i tisdags som ett gästinlägg på norska förlaget Cappelen Damms författarblogg. Den är fylld av detaljerade beskrivningar av vad författaren och partiledaren gör på ett hotellrum:

"Hon slog sig för pannan med kompendiet. Än en gång föll det mig in att Siv talade som mest insiktsfullt och politiskt passionerat när hon hade ena handen i fittan."

Belönad med Stora Journalistpriset

Siv Jensen har suttit i Stortinget sedan 1995 och efterträdde 2006 Carl I Hagen som partiledare för Fremskrittspartiet 2006. Partiet är ett av Norges största och anklagas av sin motståndare för att vara främlingsfientligt och populistiskt.

Mustafa Can är författare och kulturjournalist och har belönats med såväl Stora Journalistpriset som Guldpennan. Vad som fått honom att använda Siv Jensen som huvudperson i en novell full av grova sexskildringar är än så länge höljt i dunkel.

I novellen återkommer han gång på gång till sitt kurdiska ursprung och till Siv Jensens politiska program.

Viftar bort kritiken

Själv är Mustafa Can fåordig när Aftonbladet ringer, men säger att det hela inte är avslutat ännu.

– Jag tänker själv skriva om syftet när jag skrivit klart novellen. När alla delarna är klara kommer jag att skriva om alla reaktioner och kommentarer. Det är allt jag har att säga nu. Du kan inte få ur mig något mer. Hej då.

Till norska Dagbladet har författaren sagt att man i konsten har rätt att tänja på gränserna och viftar bort kritiken.

– Ser man bortom all kuk och fitta, så märker man att jag också reflekterar över nationalism och målmedvetna tankar, säger Mustafa Can.

Siv Jensen säger ingenting. Hennes stab har de senaste dagarna lagt locket på.

– Vi har valt att inte kommentera det här över huvud taget, säger Frode Stie, kommunikationsrådgivare hos Fremskrittspartiet.

Publisert: