Här luras reportern att stoppa Gaddafi-attack

Av: Eric Thorsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Fox: Journalisterna användes som mänsklig sköld

CNN:s reporter Nic Robertson och andra journalister bjöds in till Gaddafis palats – för att ovetande agera mänsklig sköld mot en missilattack.
CNN:s reporter Nic Robertson och andra journalister bjöds in till Gaddafis palats – för att ovetande agera mänsklig sköld mot en missilattack.

Här stoppar CNN:s Nic Robertson en attack mot Muammar Gaddafis palats.

Utan att veta om det.

Han och 40-tal andra journalister lurades dit av Libyens informationsministerium, enligt nyhetskanalen Fox.

Foto: reuters
Här står han och pratar med en annan journalist på ett hotell före inbjudan till palatset.

Enligt Fox News har brittiska källor bekräftat att man hade sju missiler redo att fyras av mot Muammar Gaddafis palats i Tripoli.

Men man tvingades avbryta attacken i sista stund – på grund av de journalister som uppehöll sig i närheten.

Rundturen var fejk

Enligt tv-kanalen hade journalisterna blivit inbjudna till en rundtur på palatsområdet av libyska myndigheter. Utåt sett handlade turen om att visa upp skador som flyganfallen orsakat. I själva verket agerade journalisterna mänskliga sköldar.

CNN:s korrespondent Nic Robertson nekar till att ha varit en mänsklig sköld, men han bekräftar att han var i en grupp med ett 40-tal journalister från bland annat CNN och Reuters som visades runt på området.

Ett rejält gräl mellan konkurrenterna Fox och CNN blossade upp efter publiceringen. Först hävdade Fox att kanalen själv inte hade någon personal med på rundturen – något som man senare fick ta tillbaka.

Stor propagandaseger

Enligt Daily Mail befann sig också 300 Gaddafi-anhängare på palatsområdet samtidigt som reportrarna. Om inte specialstyrkor från brittiska SAS upptäckt folksamlingen och stoppat attacken hade inte bara civila utan också västerländska journalister kunnat dö. Det hade varit en stor propagandaseger för Gaddafi enligt tidningen.

Användandet av journalister på det här viset – och det faktum att man tvingades avbryta attacken ska ha retat upp brittisk militär ordentligt, rapporterar flera medier.

Publicerad: