Amerikanskt plan har störtat i Libyen

Ett amerikanskt F15-plan har störtat över Libyen.
Ett amerikanskt F15-plan har störtat över Libyen.

Striderna i Libyen fortsätter.

Ett amerikanskt stridsflygplan har kraschat över Libyen i närheten av staden Benghazi – och samtidigt har Gaddafis styrkor attackerat rebeller i Misrata.

– Situationen här är väldigt illa, säger Misratabon Mohammed till Reuters.

Klicka på kartan för att se den större.
Klicka på kartan för att se den större.

USA:s militär bekräftar att ett amerikanskt flygplan störtat i Libyen. Enligt dem har stridsflygplanet inte skjutits ner.

Planet, av modellen F-15 Eagle ska istället ha drabbats av någon form av mekaniskt problem.

De två i besättningen sköt ut sig ur planet. De fick lätta skador, men mår bra och kunde snabbt hämtas upp, enligt USA:s militär.

Nya attacker

Under morgonen har Gaddafis styrkor på nytt attackerat rebeller i staden Misrata inte långt från huvudstaden Tripoli. Fyra barn ska enligt uppgifter ha dödats när en granat träffade bilen de åkte i.

– Situationen här är väldigt illa. Stridsvagnar började avfyra granater i morse, sade Misratabon Mohammed till Reuters på telefon.

– Krypskyttar deltar också i operationen.

Journalister gripna

I dag avslöjades också att de tre försvunna journalisterna Dave Clark, Roberto Schmidt och Joe Raedle sitter fängslade hos den libyska armén.

Deras chaufför berättar för AFP att Gaddafi-trogna soldater grep de tre i fredags på vägen mellan Tobruk och Ajdabiya.

Risk för dödläge

Trots att flygförbudszonen är inne på tredje dagen och Gaddafis styrkor har fått utstå hårda attacker har inte rebellerna kunnat utnyttja läget. De som tvingats tillbaka till Benghazi har inte kunnat rycka fram.

De uteblivna rebellframgångarna ökar risken för ett dödläge i Libyen. USA är inte intresserat av att själva försöka störta Gaddafi, det får rebellerna ta hand om, menar man.

– Min känsla är att om inget oförutsett inträffar så kommer vi att se en nedgång i antalet attacker, sade den amerikanske generalen Carter Ham som leder de amerikanska styrkorna, rapporterar TT.

Frankrike kan ta över

Nu är frågan om och när Nato kan ta över operationen och hur det kan påverka risken för dödläge. Barack Obama vill att Nato tar över inom ett par dagar. Det mesta pekar då på att Frankrike leder operationen enligt Stefan Ring, militärstrategisk expert på Försvarshögskolan.

– Det finns politiska hinder för att Nato tar ledningen formellt, bland annat med hänsyn till opinionen i arabvärlden. Däremot vill Frankrike gärna ha ledarrollen, vilket troligen kan accepteras av de flesta, inklusive Sverige, säger han till TT.

Det finns motiv för Frankrikes president Nicolas Sarkozy att ta över kommandot, menar Ring.

– Sarkozy har inrikespolitiska motiv, men det är ingen tvekan om att Frankrike skulle klara det hela.

Danmark nekar till attack

Danmark dementerade idag att landets stridsflyg varit inblandat i attacker mot Gaddafis presidentpalats. Något som Libyen hävdat. Man har deltagit i flygningar över Libyen, men säger att man inte använt några vapen, rapporterar Ritzau.

– Det är en falsk anklagelse och ett led i det mediespel som Libyen genomför för att försöka få koalitionsstyrkorna att dra sig tillbaka, säger Michael Langerberg på den danska flygtaktiska staben.

Publisert: