Gaddafi höll tal till folket

Nya flygräder och explosioner har inträffat i Libyens huvudstad.

Sent på kvällen höll Muammar Gaddafi ett tal i en byggnad som bombades i Tripoli i söndags.

– Jag stannar här, mitt hem är här, jag stannar i mitt tält, sade han i talet enligt Reuters.

Strax för klockan 23 på tisdagskvällen, svensk tid, höll Muammar Gaddafi ett kort tal till folket från en byggnad som bombades i söndags. Talet sändes direkt i statlig tv.

– I den långa versionen kommer vi vinna över dem, i den korta versionen kommer vi att vinna över dem, sa Libyens ledare enligt AP.

– Libyens folk är vårt starkaste försvar, sade han också i talet.

Söker kontakt med allierade

Nyhetsbyrån AFP rapporterar sent på tisdagskvällen att Libyen har kontaktat sina allierade för att förhandla om läget. USA:s utrikesminister Hillary Clinton sa i en intervju med ABC News att personer nära Gaddafi har kontaktat Libyens allierade för att se över en eventuell reträttväg.

Tidigare i kväll hördes kraftig luftvärnseld och flera höga explosioner i Libyens huvudstad.

Enligt AFP handlar det om minst två explosioner. Vad som exploderat och vad som har beskjutits är ännu inte känt, uppger AP.

Därefter hördes luftvärnseld under cirka tio minuter, enligt AFP i området nära president Muammar Gaddafis palats.

Amerikanskt plan störtade

Tidigare i dag bekräftade USA:s militär att ett amerikanskt flygplan störtat i Libyen. Enligt dem har stridsflygplanet inte skjutits ner.

Planet, av modellen F-15 Eagle ska ha drabbats av någon form av mekaniskt problem.

De två i besättningen sköt ut sig ur planet. De fick lätta skador, men mår bra och kunde snabbt hämtas upp, enligt USA:s militär.

I dag kom också uppgifter om att en av Muammar Gaddafis närmaste män, Hussein El Warfali, som också är befälhavare i diktatorns brigad, ska ha dödats i attackerna, rapporterar TT och hänvisar till nyhetskanalen al-Jazira.

Nyhetschef vädjar till Gaddafi

I dag avslöjades också att de försvunna journalisterna Dave Clark, Roberto Schmidt och Joe Raedle sedan i lördags sitter fängslade hos den libyska armén. En av de tre är fotograf för bildbyrån Getty, övriga två är anställda vid nyhetsbyrån AFP.

Beskedet om journalisternas situation fick nyhetsbyråns vd att skriva ett brev till Libyens ledare där han vädjade om att journalisterna ska släppas.

Gaddafis talesman uppger att Libyens ledare har tagit emot brevet och nu har beordrat att journalisterna ska friges.

Strax efter klockan 21, svensk tid, uppgav libyska myndigheter att journalisterna kommer att släppas inom en till två timmar.

Texten uppdateras.

Publisert: