Fler farliga björnar i svenska skogarna

avVictor Stenquist

NYHETER

Jägarna misslyckas med skotten i var sjunde fall

1 av 3
SVENSK BRUNBJÖRN. Riskerar att bli skadeskjuten under björnjakten.

Fler björnar skadeskjuts i den svenska björnjakten i år än förra året.

Nu varnar naturvårdare för faran med skadade björnar.

– Det är större risk att de försvarar sig och går till anfall, säger Josefin Olsson på länsstyrelsen i Norrbotten.

I årets björnjakt har minst 34 björnar utsatts för påskjutningar utan björnen blivit fälld, uppger Sveriges radio Norrbotten.

Bland de 34 fallen har man vissa gånger helt missat målet, men i många har björnen blivit skadeskjuten.

Slarvet bland björnjägare gör att risken för att möte en arg nalle i skogen ökar.

– Vi menar att en oskadad björn i princip aldrig är farlig för människan. Men en skadad björn kan ju vara det. Det är naturligtvis så att den är rädd, uppretad och i försvarsställning. Det är större risk att den försvarar sig och går till anfall, säger Josefin Olsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.

Mycket misslyckanden

Hittills i år har 229 björnar fällts vilket innebär att jägarna i drygt 14 procent av försöken att skjuta björn har misslyckats. Var sjunde gång en jägare siktar mot en björn skadeskjuts alltså djuret eller jägaren missar helt.

– Björnar har väldigt bra läkkött och förhoppningsvis så har de inte blivit allvarligt träffade och kan överleva. Men sen finns det också rent etiska skäl att se till. Det kan bli infekterade sår så de får lida väldigt mycket. Det gäller naturligtvis alla djur, säger Josefin Olsson.

På Svenska jägareförbundet ser man allvarligt varje fall av påskjutning.

– Det har vi jobbat med i massor med år, då vi har högre bom- och skadeskjutningsfrekvens på björn än i annan jakt. Det har blivit bättre på om man ser till för några år sedan, men det är inte bra, säger Daniel Ligné, biträdande riksjaktsvårdskonsulent vid jägareförbundet.

Han fortsätter:

– Vi ser det som att den enda rationella förklaringen är björnfrossa. Jag kan bara se till mig själv, då jag också blir jättehispig när jag ser en björn. Det är något annat än att skjuta mot ett rådjur. Björn är ett djur som många jägare inte sett och jagat.

Utbildar jägare

Ligné uppger att man arbetar hårt med utbildning av jägare och att ta fram bättre eftersökshundar, då många hundar i dag vägrar spåra björn.

– Problemet är ju att hade det varit skjutskicklighet som varit problemet hade man kunnat öva bort det. Jag tror att det är så att man blir lite för nervös när det kommer en björn. Det kan man inte utbilda bort.

I de flesta av de sju län där björnjakt är tillåten i år är jakten närapå avslutad, men i Norrbotten hade man på söndagen 43 björnar kvar att skjuta. I hela landet fanns en tilldelning på 295 björnar varav 229 skjutits, enligt statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA)