”Vi blev nästan besatta”

NYHETER

Doreen Månsson berättar om sina trädgårdsplaner

Foto: Doreen Månsson. Foto:TV8/Stefan Anderson

Bubbliga glas, en grund av vackert gammalt tegel, kalksten från Kinnekulle på golvet och plats för åtminstone 200 favoritsticklingar.

Så ska Doreen Månssons västhus se ut.

Doreen, programledare och producent på SVT, men just nu aktuell som programledare i Trädgårdstoppen i TV8, är tvärsäker!

– Vi håller precis på att flytta in i ett 20-talshus med 1000 kvadratmeter trädgård. Vi har hittills tittat på ett pyttelitet växthus som heter "Juliana" från en av de större trädgårdsfirmorna, men det är bara ett första steg. Det jag och min sambo Henrik drömmer om är ett egenhändigt ritat och byggt växthus som ska byggas ihop med en ateljé.

– Det skulle matcha huset i stil, ha en putsad tegelgrund och som golv ha kalksten från Kinnekulle. Det skiftar så vackert. Det var trädgårdsexperten Hannu Sarenström som introducerade mig för just den kalkstenen. Häller man rostigt vatten på stenen får man fantastiska effekter, det blir en sådan fin patinering.

När Henrik och jag var i Marrakesh på semesterresa började vi skissa på växthuset. Det var så himla kul, vi blev nästan besatta och höll på hela tiden, satt vid poolen och ritade. Det var så stimulerande. Det var samtidigt som vi höll på med budgivningen på vårt hus. Kunde inte sova på hela veckan.

20-talsträdgården är annars ett fint ideal. Jag gillar pioner, de är lite gammaldags och passar bra. Köpte en sjuhelsickes massa på trädgårdsmässan senast. Får se hur de tar sig.

Har du fler byggprojekt på gång?

– Ute i trädgården mellan äppelträdet och körsbärsträdet ska vi bygga en pergola. Det blir en ganska enkel konstruktion i armeringsjärn, men det kan vara snyggt nog. Vi ska ha basttak, det silar solljuset fint.

Vilken är din favoritblomma?

– Jag gillar de doftande Austinrosorna. De kan få klättra där, vid pergolan. Det gör inget att de inte remonterar, blomningen är så generös när de väl blommar och det luktar så otroligt gott. Man njuter så mycket mer då under den tiden. Man kan mixa med andra växter om man vill ha en blomning som varar längre, låta dem avlösa varandra.

– Annars är jag nog mest intresserad av köksväxter och kryddor.

Någon favorit?

– Jag gillar marockansk mynta, den är svängigare än den vanliga man kan hitta här hemma. Det är så otroligt gott med marockanskt myntate. Hett med mycket socker, kanske lite, lite citron.

 Om det är nåt jag vill undvika så är det trista, välordnade parterrer. Skittråkigt. Och japanska surjordsväxter...

Du har väldigt många sticklingar?

– Ja, det har blivit en rejäl samling. Sticklingar är trevligt. Man spar frön och växter från resor man gjort och det blir en sorts minnen.

Magnus Persson

Fem snabba med Doreen:

Bästa låten: Malaika med Miriam Makeba

Bästa filmen: Medea i regi av Pasolini

Filmstjärnan jag vill luncha med: Maria Callas

Bilar jag vill köra: Tillbaka-till-Framtiden-bilen eller nåt annat bensinsnålt

Bäste kläddesignern: Emma Hallgren för Rules by Mary

ARTIKELN HANDLAR OM