Nyheter

af Donner döms för grovt mutbrott

Av: 

Eric Thorsson

NYHETER

Röda Korset-chefen döms för svindeln

Verkligheten kommer i kapp Dom faller mot Af Donner, th, här med sin försvarare Leif Silbersky.
Verkligheten kommer i kapp Dom faller mot Af Donner, th, här med sin försvarare Leif Silbersky.

Johan af Donner svindlade Röda Korset och Cancerfonden på nästan åtta miljoner kronor.

Hovrätten lägger nu till grovt mutbrott på af Donners tidigare dom från tingsrätten.

Men straffet, fem års fängelse, ändrar inte hovrätten på.

Johan af Donner dömdes i tingsrätten till fem års fängelse för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman.

I nio år kunde den före detta kommunikationschefen blåsa Röda Korset och Cancerfonden på miljonbelopp genom att betala falska fakturor från två kompanjoner. Pengar som sen gick tillbaka till af Donner.

På åklagarens linje

Åklagaren krävde hårdare straff i hovrätten och att af Donner också skulle dömas för grovt mutbrott och grov bestickning. af Donner ville å sin sida att straffet skulle bli lindrigare.

I domen går hovrätten åtminstone delvis på åklagarens linje när man nu lägger till grovt mutbrott.

Straffet är egentligen sex år, men af Donner får ett års rabatt på grund av den stora mediebevakningen av historien, att han förlorat sitt jobb och att han belagts med näringsförbud.

– Det är en väl avvägd dom. Jag hade ju yrkat på straffskärpning, men hovrättens argumentation är rimlig, säger chefsåklagaren Alf Johansson.

Vägrar skadestånd

Johan af Donner har erkänt att han lurat organisationerna på pengar, men hävdar själv att han inte ska betala något skadestånd.

– De gynnades helt enkelt av mitt arbete, även med beaktande av mitt olovliga agerande, har han skrivit i ett brev till Kronofogdemyndigheten.

Johan af Donner var drivande i brottsligheten. Till sin hjälp hade han två leverantörer som dömdes till 1,5 och 2,5 års fängelse i tingsrätten. Dessa två dömer nu hovrätten också för grov bestickning, straffiden ändras däremot inte.

Westerberg: Bra dom

Röda Korset har drabbats hårt av skandalerna. Var femte medlem har lämnat organisationen de senaste två åren och personal har fått sägas upp. Som en konsekvens av detta avgick ordförande Bengt Westerberg i höstas.

– Det är bra att han har blivit fälld, säger Bengt Westerberg till TT.

– Det är klart att han är skyldig, det visste vi redan efter tingsrättsdomen. Men genom att hovrättsdomen bekräftar straffet så visar det hur man ser på brottets art, att det är allvarligt att begå den här typen av brott mot en organisation som Röda Korset.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert: