Nyheter

Så slutade valspurten

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

Erik Nises

NYHETER

Åkessons tal drog flest åhörare i går

GÖTEBORG. Jimmie Åkesson vann slaget om åhörarna.

Även om inte alla var där för att applådera hans budskap.

Leif Pagrotsky och Jan Björklund blev goda tvåor.

I dag är det val och i går gick sista ronden i slaget om makten i Västra Götaland.

I vårsolen kämpade partierna om utrymmet på Göteborgs gator och uppmärksamheten från lördagsflanörerna.

Men valdeltagandet har tippats bli lågt och det märktes också på gatorna. Inget möte drog några stora massor – trots att flera lockade med toppnamn från rikspolitiken.

Polisuppbåd

Den som talade till störst skara var Jimmie Åkesson och de andra i SD-toppen som höll val­spurtsmöte på Kungsportsplatsen. Men alla var inte där för att visa sitt stöd för partiledaren.

Bakom en partitrogen skara om ett femtiotal som applåderade stod nyfikna lyssnare, många med andra partiers symboler på rockslagen och även en liten men högljudd grupp motdemonstranter som dock inte lyckades störa mötet nämnvärt.

Många stannade också till av nyfikenhet inför polisuppbådet som stod för säkerheten. Uppemot hundra poliser – uniformerade, beridna och civila – fanns utposterade runt hela torget tillsammans med Säpovakter.

– Jag tror att befolkningen i Västra Götaland är så kloka att de går och röstar och att de röstar på Sverigedemokraterna, säger Åkesson.

Maud Olofsson (C) talade samtidigt som SD-ledaren på torget bredvid. Hon trodde på ett valdeltagande över 60 procent och tyckte att valtemperaturen hade höjts.

– Det är mycket mer drag här nu än när jag varit här tidigare.

”Känns hoppfullt”

Mellan S och FP blev det dött lopp med uppskattningsvis hundratalet åhörare på respektive möte.

– Jag har varit pessimistisk och trott på ett valdeltagande kring 40 procent, men nu känns det hoppfullt, intresset har ökat, säger Leif Pagrotsky (S).

Socialdemokraternas valstuga står vägg i vägg med just Folkpartiets. Att kampen om väljarna är tajt blev tydligt när Pagrotsky före talet muttrade:

– Oj, Folkpartiet har goda karameller.

Godis som vapen

Godis, plåster, vindsnurror och ansiktsmålning är vapen i kampen om rösterna.

Folkpartiet, som har något av ett fäste på västkusten, hade mobiliserat partiordföranden för slutspurten. Trots att partierna gång på gång upprepat hur viktigt omvalet är sa Jan Björklund att en valförlust inte skulle påverka alliansen på riksplanet.

– Det är ett regionalt val, tre år före valet, och jag tror inte att man ska överdriva betydelsen. Men det är ju viktigt för Västra Götaland vilket styre det blir.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter