Sänkt sovjetisk ubåt hittad utanför Gotland

Av: Fredrik Rundkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: DeepSea Productions/Jonas Dahm
Mystiskt vrak Ubåten ligger på havsbotten utanför Gotland.

En tidigare helt okänd sovjetisk ubåt har hittats utanför Gotland.

Den misstänks ha legat på Östersjöns botten i decennier.

Men svensk militär är inte intresserad av att undersöka vraket.

Ubåten upptäcktes av en slump 2009. Först trodde man att det rörde sig om en av de sjunkna sovjetisktillverkade ubåtar som den svenska marinen känner till sedan tidigare.

Men nya uppgifter pekar på det är en för den svenska marinen tidigare helt okänd ubåt, rapporterar Ekot.

Plåten är uppfläkt

Det är en 76 meter lång ubåt av Whiskeyklass, samma sort som påträffades på grund i Gåsefjärden utamför Karlskrona 1981.

Ubåten är skadad, och delar av plåten är uppfläkt. Men försvaret vill ändå inte undersöka vraket.

– Den är inte sänkt med någon sorts vapenverkan, det kan man konstatera. De bilder vi har sett visar inga sådana tecken, säger Bo Rask, stabschef vid marintaktiska staben, till Ekot.

Sänkts vid ubåtsjakt

Det finns flera teorier om vad det rör sig om för ubåt. En teori är att det är en polsk ubåt som tappats när den skulle bogseras till skrotning någon gång efter 90-talet; en bogservajer som påträffats på däck skulle ge stöd för detta.

En annan teori är att det är en ubåt som skadats av svenska marinen i början av 80-talet. Enligt förre ÖB Bengt Gustafsson skulle det kunna röra sig om en ubåt som träffats och skadats av svenska ubåtsgranater i samband med ubåtsjakten utanför Utö 1980.

– Det är intressant om vi hittar en främmande ubåt som är skadad av stridsmedel. Det är bara Sverige som under 1980- talet och början av 1990-talet använde stridsmedel mot kränkande ubåtar, säger han till Ekot.

Publicerad: