Regeringen kräver rätt väder

Minst 85 procent av prognoserna måste vara rätt

Rätt ska vara rätt, tycker miljöminister Andreas Carlgern om SMHI:s prognoser. Aftonbladet använder vädertjänsten Storm till sina prognoser.
Rätt ska vara rätt, tycker miljöminister Andreas Carlgern om SMHI:s prognoser. Aftonbladet använder vädertjänsten Storm till sina prognoser.

Nu tar regeringen tag i väderprognoserna. Miljöminister Andreas Carlgren (C) kräver bättre träffsäkerhet av SMHI. Minst 85 procent på ett år har staten slagit fast.

Men det klarar inte meteorologerna konstaterar Carlgren, enligt Dagens Nyheter.

Rätt prognoser är viktigt när man planerar storhelger och ska ut på sjön, anser han och i fredags for han till Norrköping för att diskutera problemen med väderinstitutet.

– Jag liksom alla andra som använder deras väderprognoser vill att det här ska fungera bra, säger han.

Var sjätte fel

Förra året slog var sjätte endygnsprognos fel, klart under den beslutade gränsen för god kvalité.

Miljöministern anser att det inte bara handlar om planering av badutflykter och skidsemestrar. Rätt prognoser är också viktiga för krishantering och infrastruktur.

SMHI klarade värderspåendet bättre förr, tycks det. Förra året missade meteorologerna till exempel 33 procent av kulingvarningarna mot 22 procent 2008.

Måste förbättra kvalitén

Generaldirektör Lena Häll lovar nu att satsa på säkrare uppgifter.

– Med anledning av att vi inte når upp till målen har jag gett ett uppdrag till dem som står för prognoserna att de faktiskt måste förbättra kvalitén, säger hon.

För att leva upp till miljöministerns önskningar tar SMHI nu hjälp av expertis utomlands. Både Norge och Storbritannien konsulteras.

Hitta.se - Sveriges Privatpersoner och Företag

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN