Stormen slog till mot Sverige

NYHETER

All tågtrafik norrut från Stockholm inställd till imorgon - totalt kaos på centralen.

Foto: PONTUS FERNEMAN

På torsdagen slog stormen till ordentligt mot södra och mellersta Sverige.

Bland annat är det totalt stopp i tågtrafiken norrut från Stockholms central - vilket skapat stor oreda för många resenärer.

– Det är totalt kaos. Det är packat som en sardinburk på Centralen och mycket rörigt, säger TT:s reporter Jan Winter.

SMHI hade inför torsdagen utfärdat en klass 2-varning för Skåne och Upplandskusten och en klass 1-varning för övriga delen av södra Sverige. Och på eftermiddagen slog stormen till på allvar.

Stopp i tågtrafiken

Tågtrafiken norrifrån in mot Stockholms central är sedan i eftermiddags helt stoppad efter ett elfel mellan centralen och station Karlberg. Trafikverket bedömer att tågen inte kommer att kunna gå igen förrän i morgon bitti.

– Felet var större än vi först befarade. Det är en stolpe som har trillat ner över spåren, säger Jonas Bengtsson, pressinformatör på Trafikverket, till TT.

Stolpen ligger rakt över fem spår i närheten av Karlbergs station, norr om Stockholms central.

– Den måste lyftas bort så att vi ska ta dit en kran och sedan är det en kontaktledning som är nedriven som måste sättas på plats, säger Bengtsson.

I Skåne rapporteras om fler omkullvälta träd som blockerat vägar och i Småland står tågtrafiken stilla mellan Emmaboda och Karlskrona.

– Det är strömlöst på sträckan. Vi har inte kunnat lokalisera felet men misstänker att det har med de hårda vindarna att göra.

Motorhuven demolerad av fallande fönsterruta

I Stockholm har även ett flertal fönsterrutor blåst ned. En av dem träffade Eja Harrlings bil som stod parkerad på Surbrunnsgatan.

– Den kom fyra trappor uppifrån. Vi hörde smällen min man och jag och när jag tittade ner på gatan såg jag att vår bil träffats, säger Eja Harrling och berättar att framrutan och motorhuven totaldemolerades på deras Volvo.

– Det är alltid lite tråkigt förstås. Men det var ju verklig tur att ingen kom till skada.

Räddningstjänsten har mycket att göra just nu på grund av de hårda vindarna. I Nacka söder om Stockholm har man bland annat fått rycka ut då delar av taket på en skolbyggnad i Skogalundsklippan blåst av.

– Det är en väldig massa att göra. Massor av träd som blåst över vägarna. Vi har haft 20-30 larm på bara några timmar, säger en person vid räddningstjänsten i Nacka.

Övriga stormhändelser:

En stor taksektion lossnade från en mässhall i Kista i norra delen av Stockholm.

I Uppsala och Roslagen orsakar nedfallna träd stora problem på vägarna.

På väg 272 i Gävleborg var det under en tid på eftermiddagen totalstopp i trafiken på grund av stormen.

Informationsskylt blåste ner på bron över E4:an i höjd med Frösundavik i norra Stockholm. Detta är dock åtgärdat.

Över 30 000 elkunder uppges vara utan ström i södra Sverige.